Rohelised ja sotsiaaldemokraadid tegid ettepaneku eelnõu lugemine katkestada, kuid see hääletati maha - eelnõu lugemise peatamise poolt oli 21 riigikogulast ja vastu 44.

Nn allikakaitseseaduse ehk praegu eelnõu 656 SE jõustumisel võiks kohus välja mõista ennetavaid kahjuhüvitisi ehk sisuliselt karistada inimest selle eest, mida ta veel teinud ei ole. Seaduse autorite kinnitusel on ennetava hüvitise eesmärk võtta kedagi laimanud või solvanud inimeselt või meediaväljanandelt motivatsioon seda edaspidi teha.

Ajalehtede liit (EALL) on saatnud õiguskantsler Indrek Tederile kirja palvega analüüsida selle eelnõu teksti vastavust põhiseadusele, kuna EALL kardab, et ennetava kahjuhüvitise nõue võib mõjuda inimestele ja ühiskonnale heidutavalt, kuna ei juleta enam oma seisukohti karistuse kartuses väljendada.

Teiseks on liidu hinnangul ennetavate kahjuhüvitiste toomine Eesti õigusruumi vastuolus põhiseadusega, kuivõrd see kannab kompenseeriva funktsiooni asemel karistuslikku funktsiooni.

Kolmandaks leiab liit, et kahjuhüvitised on vastuolus põhiseadusega, mis sätestab, et kedagi ei tohi käsitada kuriteos süüdi olevana enne, kui tema kohta on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus.

Allikakaitseseaduseks nimetatakse ringhäälinguseaduse, kriminaalmenetluse seadustiku, tsiviilkohtumenetluse seadustiku ja võlaõigusseaduse muutmise seadust.