"See on tegelikult väga konkreetne kild kogu valijaspektrist. Kuna see erineb minu jaoks oluliselt eeldatavast Päevalehe lugeja profiilist, kelleks on nooremapoolsem Tallinna haritud naine, siis oletan, et arvamusküsitlus on ennekõike mobiliseerinud erakondade toetajad ja selles on iseäranis suur Delfi panus. Tegelikult ongi keskealine haritud linnas elav mees paremtsentristlik tuumvalija, kelle eelistusi on hea just kahe paremtsentristliku erakonna konkurentsis võrrelda."

Pea kõik ministrid on Eestis pikaajaliselt poliitikas tegevad olnud ja nende spontaanne nimetuntus on võrreldav, leidis Kaju.

"Ent Urmas Paet on populaarsusküsitluste tipus järjepidevalt. Selle tulemus vundament laoti 1990ndatel, mil ta oli tegev ajakirjanduses ja hiljem Reformierakonna meediajuhina. Nendest aegadest saadud kogemus sellest, kuidas suudab meedia käsitleda poliitilisi kriise ja kuidas on otstarbekas sellistes oludes käituda, on Paeti positsiooni tänaseni kaitsnud," kommenteeris Kaju Urmas Paeti trumpe.

"Lisaks tuleb tema puhul arvestada nn välisministri efektiga - arenenud demokraatiates on välisministrid kõige tihedamini valitsuskoosseisude kõige populaarsemad. See tuleneb välisministrite tööpõllust. Nad on rahvusvaheliste, nö tähtsate maailmapoliitiliste teemadega seoses tihti meedias ning väga harva poleemilises rollis või dispuudis - pigem valdavalt sündmusi kirjeldavas või dotseerivas rollis. Nad näevad head välja, on keskeltläbi ka haritumad tihtipeale kui kolleegid ja figureerivad heas seltskonnas, koos kuulsate inimestega, kui väga labaselt öelda. Seda tähesära jagub ka kodumaale," selgitas Kaju välisministrite üldist populaarsust.

Kaju sõnul lisanduvad nn välisministri efektile ka objektiivsed asjaolud - Paeti suutlikkus vältida oma isikliku kapitali mängu panemist siseriiklikes poliitilistes kriisides on olnud reaalne ning erakond on seda tolereerinud.

"Ta on püsinud ühes valimisringkonnas, kus ta tegi kunagi Nõmme linnaosavanemana valijate jaoks meeldejäävat tööd ning viimastel Riigikogu valimistel võttis ta Jüri Ratasest Mustamäe-Nõmme ringkonnas ikka 50% rohkem hääli, kuigi Keskerakond ringkonna valimised võitis. Tema ettevaatlikkus kattub omadustega, mida avalikkus on harjunud diplomaatidelt eeldama ja ootama. Ning ei saa unustada, et Süüria pantvangikriisi lahendamises oli tema osalus siiski ka isiklik ja kriisi positiivne lõpp on reaalne fakt. Kristiina Ojulandi vallandamisest saab 10 aastat peagi - nii kaua on ka Paet olnud välisminister."

Osa hinnangust ongi Kaju sõnul portfelliga kaasneval tähesäral või kaalukal pagasil. "Niiöelda tõsiste portfellidega kaasneb suurem usalduskrediit. Kindlasti on oma osa ka lihtsalt kuvandil - kui hästi tundub keegi minister isikuna sobivat oma rolli. Portfellita minister jääbki aga enamasti kõige viimaseks, sest inimestel pole tema tegevuse osas mingeid reaalseid ootusi ja eks arvatakse, et tulemus on ootustele vastav."

"Mingis mõttes võib öelda, et inimesed on siin olnud poliitikutele hindeid jagades alalhoidlikud - punkte on antudki senioorsuse alusel suuresti - kuid ka selles osas ei erine kindlasti Eesti inimene teiste riikide kodanikest. Võibolla on paljude jaoks üllatav Jürgen Ligi suhteliselt kõrge positsioon, aga tuleb meeles pidada, et poliitikas on polarisatsioon poliitikuile enamasti kasulik - väga tugevate seisukohtade võtmine mobiliseerib sinu toetajaid, ennekõike siis, kui seisukohad on väärtuselisel teljel enda valijate omadega resoneeruvad." Selgete ja häälekalt väljendatud seisukohad seostuvad poliitikat teleekraani vahendusel jälgivale vaatajale meelekindluse ja otsustavusega, selgitas Kaju.

"Lõpetuseks tuleb IRL-is inimestel omavahel küsida - miks on Reformierakonna ministrite reitingud keskeltläbi paranenud 2012. aastaga võrreldes, kui IRLi ministrite omad on laias laastus samadena püsinud. Ning endiselt on Aaviksoo ja Seeder erakonna teistest liidritest väljaspool erakonda populaarsemad. Seda kõike olukorras, kus möödunud sügisel toimunud kohalikel valimistel võttis IRL Reformierakonnale järele ja möödagi.”