Pressikonverentsil ehk veerand tundi pärast läbirääkimiste laua tagant lahkumist oli Ansipi hoiak endiselt jäik ning ta jätkas Isamaa ja Res Publica Liidu ehk Mart Laari süüdistamist läbirääkimiste ummikusse ajamises. Samas ei soostunud ta ajakirjanikele ühemõtteliselt kinnitama, et läbirääkimised on lõppenud.

Paar tundi hiljem ehk kella kaheksa ajal teatas Reformierakond, keda esindas Meelis Atonen, et partneritele on ministrikohtade jaotuse kohta esitatud uus pakkumine. Ülemvõimu näitamist jätkati aga nõudega, et täna hommikul kell 10 peaks partnerid pakkumise kohta oma seisukohad teatama.

Esimeses pakkumises, mille Ansip esitas kolmapäeva õhtul, olid IRL-ile lubatud riigikogu esimehe, kaitse-, põllumajandus-, sise- ja sotsiaalministri koht. IRL-i põhinõudmine, millest nad olid teatanud juba eelkonsultatsioonidel enne läbirääkimisi, oli esimese eelistusena anda välisministri portfell Mart Laarile.

Ansip teatas, seistes Laari kõrval, et IRL on soovinud hoopis riigikogu esimehe kohta. Laari vastuväiteid, et IRL ei ole riigikogu esimehe kohta oma esimese eelistusena kunagi esitanud, Ansip lihtsalt eiras. Peaminister raius,  et IRL on esimehe koha juba valinud ning hoopis IRL käitub ultimatiivselt.

Laar ja Ansip jäidki ajakirjanike ees vaidlema, kumb erakond on läbirääkimisteks avatud, kumb esineb kategooriliselt.

Põhimõtteline küsimus

Laari sõnul ei järgi Reformierakond demokraatlikes riikides ja seni ka Eestis olnud tava valitsuste moodustamisel, et valimised võitnud erakonnal on õigus esimesena valida ning valida peaministri koht ja koalitsioonis teisel kohal olev erakond saab valida teisena. “Meie kui teise partneri esimene valik on välisminister,” kinnitas Laar. Ekspeaministri sõnul ei ole aga küsimus mitte niivõrd ministrikohas, vaid põhimõtetes, kuidas valitsuskoalitsiooni moodustatakse.

Poliitikute ja poliitvaatlejate arvates kardab Ansip Laari oma valitsusse võtta ja ei taha talle anda silmapaistmist võimaldavat välisministri kohta. Laari välispoliitilise populaarsuse kasvu kardab mõnede allikate põhjal ka teine Reformierakonna tipp-poliitik, Brüsselis volinikuametit pidav Siim Kallas.

Eile õhtul Reformierakonna tehtud uus pakkumine ei sisalda Eesti Päevalehe andmeil välisministri portfelli loovutamist. See viitab Ansipi soovile Laar valitsusest hoopis eemal hoida. Võib arvata, et uues pakkumises on võetud sotsiaaldemokraatidelt haridusministri koht ja midagi vähemolulist ka Reformierakonnalt.

IRL-i peasekretär Margus Tsahkna uut pakkumist ei kommenteerinud, kuid kiitis Reformierakonda, et nad on otsustanud läbirääkimisi pidada. “Meie eestseisus koguneb pühapäeval ja loodame Reformierakonnaga kohtuda esmaspäeval,” ütles ta.

Ka presidendile on peaminister saatnud keerulisi signaale. On ju president Toomas Hendrik Ilves andnud märku, et sooviks näha Laari välisministrina.

President erakondade vahelistesse kõnelustesse ei sekku, teatas presidendi nõunik Toomas Sildam. “Kadriorg on praegu uudishimulik vaatleja. President sekkub vaid siis, kui teatab, kellele annab volitused valitsuse moodustamiseks. Volitusi pole veel kellelegi anda, sest esmalt peab kogunema uus riigikogu,” ütles Sildam.

Riigikogu koguneb kõige varem 2. aprillil.

Intervjuu

Ivari Padar:

Pakutav on meile vastuvõetav

••  Millised pakkumised peaminister teile tegi?

Peaminister tegi eile õhtul ettepaneku erakondliku jaotuse suhtes. Meile pakuti rahandus-, haridus- ja rahvastikuministri kohta. Kohtade jaotamisel tekkisid erimeelsused.

••  Olite pakkumisega rahul?

Meie leidsime, et pakutav on meile vastuvõetav.

•• Kas läbirääkimised võivad veel jätkuda?

Oleneb sellest, kui paindlikud on vaidlevad osapooled, ka rohelised ei olnud pakkumisega rahul. Kui paindlikud ei olda, siis otsitakse valitsuse moodustamiseks uusi skeeme ja kooslusi. Nii lihtne see elu ongi.

•• Kas teiega on uutest koalitsioonidest räägitud?

Ei ole. Aga valimistulemused on teada, kohtade jaotus parlamendis on teada.

•• Kas peaministri partei pingutab oma 31 häälega üle?

Ma ei tahaks kommenteerida. See on praegu peaministri ja peaministripartei seisukoht.

•• Kas oli ette näha, et võib tulla niisugune stsenaarium?

Alati peab arvestama, et läbirääkimised võivad lõppeda fiaskoga.

•• Kas see on fiasko?

Usun, et veel ei ole. Arvan, et rahunetakse, arutatakse.

•• Kas usute, et tulete veel mõne päeva pärast kokku?

Usun küll. Ajavaru ju on veel.

Ivari Padar on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees.