Andrus Ansip sai eile riigikogus koalitsioonilt koos rohelistega õiguse valitsus moodustada ning õhtul nimetas president valitsuskabineti ka ametisse. Täna läheb Ansip uue valitsuse liikmetega Kadriorgu lõunat sööma, et tutvustada presidendile uusi ministreid.

Peaminister sai valitsuse moodustamiseks volituse 62 riigikogu saadikult, üks oli erapooletu ning 33 hääletusel ei osalenud. Hääletamata jätnud tulevane haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas kiirustas täpsustama, et teiste hääletust jälgides unustas ta ise nupule vajutada, kuid loomulikult on ta Ansipile valitsuse moodustamiseks volituste andmise poolt.

Opositsioon näitas oma meelsust sellega, et ei esitanud peaministrikandidaadile pärast tema kõnet ühtegi küsimust. Ainukese küsimuse esitas peaministrile roheline Aleksei Lotman, kes ei leidnud valitsusprogrammist ridagi maaelu kohta. Peaminister väitis, et kahes kohas oli maaelu siiski mainitud.

See vastus Lotmani ei rahuldanud ning volituste andmise hääletusel jäi ta erapooletuks. “Otsustasime oma fraktsioonis, et oleme kas poolt või erapooletud – vastavalt oma südametunnistusele,” selgitas Lotman pärast.

Lotmani sõnul ei ole rohelised end määratlenud opositsioonis olevatena. “Me ei ole valitsuses, aga me ei vastandu ka kogu valitsusprogrammile, vaid ainult mõnele punktile selles,” ütles Lotman.