Esmaspäeva keskpäev värskelt autodele suletud Vabaduse väljakul. Seni tasulisse parklasse juhtinud kirjaga “Vaba/Täis” valgustabloo lebab bussipeatuse taga maas. Selle asemel laiutab endise parklapääsu juures erkkollane tahvel, mis teatab: “Parkla ehitustöödeks suletud alates 26. maist 2008.”

Igaks juhuks on neoonvestis parkimiskontrolör Liisa Urke sissesõiduraja nurgal, et suunata segadusse sattunud sohvrid sadakond meetrit edasi parklasse, mis avati möödunud nädalal endiste tenniseväljakute kohal. Urke asendab küll vaid mõneks minutiks kolleegi, aga on juba teed juhatanud, sest inimesed on harjunud siin parkima.

Kontrolöri selja taga ehitavad Vabaduse väljaku rekonstrueerimise tarvis tehnovõrke ümber tõstva Facio Ehituse töötajad soojakusse kontorit. Hommikul kell kuus asfaldikoorimist alustanud kopp on jõudnud üles kangutada Jaani kiriku esise parklaosa ja närib nüüd teekatet Kunstihoone pool.

Mustamäelane Leo Ainola (78) on juhuslikult Vabaduse väljakul ja kasutab võimalust uuendustööle pilk peale heita. Eelmistest lahendustest meenub Ainolale kümne aasta tagune lilleline plats, mille algatas tollane linnapea Ivi Eenmaa.

“Nad pole ju kaua aega leidnud mõistlikku lahendust,” tõdeb Ainola. “Loodame kõige paremat, et oleks välikohvikuid ja istumiskohti ja kohtumispaiku.” Kui seni on Ainola leppinud välismaalt külla tulnud sõpradega kohtumised Jaani kiriku ette, siis õnnestunud uuenduse järel nimetaks ta kohtumispaigaks meelsasti Vabaduse väljaku.

Hea meel, et autod läinud

Homme Lagedil Eesti vabadusvõitluse muuseumile üle antava Vabadussõja võidusamba asukohta tähistava kivi juures, otse arheoloogiliste väljakaevamiste ala piirava metalltara taga Harjumäe nõlval istub Aare Alliste (60), kes puhkab veidi roheluses teel kinnisvarahooldusfirmasse. “Ikka jälgin, kuidas muidu. Loed jälle läbi ja vaatad,” hoiab Alliste end monumendi rajamise ja väljaku-uuendusega kursis.

Et autod Vabaduse väljakult nurga taha kadusid, sellest on Allistel hea meel. “Midagi peab ikka rahvale ka jääma,” leiab ta. “Eenmaa ajal oli igal juhul parem kui praegu see autosid täis väljak.”

Väljakule avaneb monumendikivi juurest hea vaade: arheoloogid on kaevamistega jõudnud tenniseväljakute poolsesse ossa, Mayeri trepi kõrval puuritakse nõlva kaitseks maasse tugiseinavaiu. Võidusamba asukohast arheoloogilistel väljakaevamistel leitud 17.–18. sajandi päritolu tugimüürid on lammutatud.

Kuni vaiamine kestab, pinnast ära ei veeta, ütles arheoloog Villu Kadakas. Millal alustatakse väljakaevamisi Vabaduse väljakul Jaani kiriku ees, sõltub kommunaalameti soovidest. Eile õhtuks ei olnud arheoloogidel veel kokkulepet, ent asfaldikoorimise kiiruse järgi pakuti, et alustada võib juba täna.

AS-i Ühisteenused opereeritavas parklas endiste tenniseväljakute alal on esimeseks nädalaks autojuhtidele appi tulnud klienditeenindajal Martin Koksil palju selgitamist. Vabaduse väljaku parklasse pääses tõkkepuu alt ja maksta tuli pärast, siin on sissesõit prii ja maksta tuleb automaadis või siis mobiili abil.

Esimesed probleemid on juba teada: automaate on vähe näha ja maksta saab neis üksnes sularahaga – kui 500-kroonine sisse panna, siis tagasi ei saa midagi. Lähim automaat jääb Vabaduse väljakule. Eile lõuna ajal autoga uude parklasse sõitnud 18-aastane Joonas leiab, et 25-kroonise tunnitasuga parkla on “väga odav ja tõesti hea koha peal”.