Viktor Kozeny sai tuntuks Praha piraadi nime all ning kujunes maailma üheks rikkaimaks meheks, saavutades 1993. aastal toimunud privatiseerimise käigus kontrolli suure osa Tshehhi Vabariigi tööstuse üle.

Kuid nüüd väidab mees, kes kunagi tellis 125 000 krooni maksva pudeli La Romanee Conti 1985. aastakäigust ja põlgas selle ära, kuna jook oli "natuke liiga noor", et raha on läinud ja et ta on pankrotis.

Juuni lõpul selgus, et multimiljonikroonine maja, mille Kozeny ostis 1998. aastal helilooja lord Andrew Lloyd Webberilt, on endise omaniku valdusse tagasi läinud ja vajab põhjalikku remonti.

Kinnitust leidis ka tõik, et Kozeny tähtsaim äriühing Euroopas - Harvard Industrial Holdings - on pankrotis ja et Tshehhi politsei uurib pankrotihalduri kaebusi fondi varade väidetava kadumise kohta.

"See mees peaaegu et hävitas Tshehhi majanduse. Oleme praegu jõudnud viimasele ringile, tuvastamaks, kuhu kadus raha," ütles pankrotihaldurite esindaja Prahas.

Kohus on välja andnud korraldused Kozeny järelejäänud varade külmutamiseks Londonis, Colorados, Prahas, Bahamal ja SHveitsis.

Väidetavalt võlgneb ta kreeditoridele kokku vähemalt 3,25 miljardit krooni. Kõigele lisaks lahutas juuni keskel temast ta naine.

"Tegemist on tõsise, spartaliku olukorraga," ütles Kozeny juuni lõpul. "Lennukid, peod, mu naine - kõik on läinud."

Prassingud ja magus elu

Harva on varandus tulnud ja läinud nii kiiresti. 1993. aastal olevat tollal 29aastane Kozeny kandnud oma pangaarvele tervelt 7,5 miljardit krooni, olles eelnevalt veennud 850 000 oma kaasmaalast müüma talle erastamiskuponge, lubades vastutasuks 25 000 kroonist kasumit.

Seda raha nägid tshehhid niisama palju kui oma kõrvu ja Kozeny kodumaa kõikus pankroti äärel, aga Kozenyl õnnestus jalga lasta, seada sisse 100 miljonit krooni maksnud kodu Bahamal ja hiigelkogustes raha laristada.

Lisaks Mayfairi restoranis Le Gavroche kolme inimese lõunale raisatud 325 000 kroonile kulutas ta 312,5 miljonit krooni Lloyd Webberi Londoni maja ostmisele ja peaaegu teist sama palju alpimajale Aspenis Colorados.

Eralennukiga mööda maailma ringi reisides korraldas ta nii külluslikke pidusid, et neil viibinud Hollywoodi tähed olevat olnud vapustatud, ja ligi viis aastat külvas ta kuulsate disainerite nimesid kandvate kinkidega üle peaaegu igaühe, kellega kokku sattus.

Üht olengut, mille ta korraldas Aspeni alpimajas 1997. aasta detsembris, kirjeldati kui "pidude pidu".

"Veine, toitu ja kingitusi tulvas lausa uskumatus koguses," ütles üks kohalik elanik, kes peost osa võttis. "Goldie Hawn oli külla kutsutud ja nagu igal hooajal, jättis Kozeny igaühele krediitkaardi kohalikku suusakauplusse."

Ära vali vaenlasi rikaste hulgast

Ent nüüdseks on ilusad ajad möödas. Juuni lõpul oli Kozeny Londoni elamust Eaton Square'il Belgravias järel vaid paljas kest - maja oli mööblist ja muudest asjadest tühi ning vajab hädasti kapitaalremonti.

Krohv oli seintelt eemaldatud, paljastades inetu telliskiviseina, ja suurem osa põrandast oli üles kistud. Aukartust ärataval välisuksel puudus koguni koputi.

"Maja on täielikuks prahihunnikuks muudetud," ütles üks kinnisvaraallikas, kes ajaloolise väärtusega maja seestpoolt nägi. "See on laastatud. Kõik karniisid ja kõik suurepärased kaminad on läinud. See on peaaegu nagu pühaduseteotus."

Praeguseks 37aastane Kozeny kavandas maja renoveerimist. Ta eemaldas majast kõik elektrijuhtmed ja kanalisatsioonitorud. Kuid Kozeny läks omanikuga, Westminsteri hertsogiga liisingutingimuste pärast tülli ja kinnisvara tagastati endisele omanikule.

Kozeny tegi suure vea, soetades endale vaenlasi superrikaste hulgas. Aspeni peol 1997. aastal veenis ta mõningaid Ameerika võimsamaid mehi ostma sadade miljonite dollarite eest endise Nõukogude liiduvabariigi, naftarikka Aserbaidzhaani kodanikele väljastatud erastamisväärtpabereid.

Tehing nurjus ja investorid - nende seas Ameerika endine senaator George Mitchell, kes aitas vahendada Põhja-Iirimaa rahuläbirääkimisi, ja Ameerika kinnisvaraärimees, miljardär Richard Freidman, kelle sõprade hulka kuuluvad Bill ja Hillary Clinton - jäid ilma märkimisväärsetest summadest. 1999. aasta detsembris süüdistasid nad Kozenyt pettuses ja saavutasid lõpuks kohtuvõidu, mille tulemusel külmutati Kozeny varad.

"Ta tegi taktikavea: varem võttis ta väikseid summasid paljudelt tähtsusetutelt inimestelt, siis aga hakkas võtma suuri summasid väikeselt uskumatult mõjukalt inimrühmalt," ütles hagejatele lähedal seisev allikas.

Kozeny seevastu väidab, et Mitchell ja Freidman on "kogenud investeerijad", kes ei sõlminud tehingut Aserbaidzhaani riikliku naftafirma osakute ostmiseks kinnisilmi.

Ta kinnitab, et kaotas ka ise selle tehinguga märkimisväärse summa omaenda raha.

"Nende nõue on kuritahtlik ja ma kavatsen seda tõestada," ütles Kozeny juuni lõpul oma peidupaigast Bahamal.

"Elus tuleb ette kõrghetki ja madalseise," lisas ta, "aga nagu ütles Mark Twain - kuuldused minu surmast on liialdatud."

Adam Nathan

Dipesh Gadher

The Sunday Times