“Kuivõrd ministrid ei saavutanud kokkulepet kokkuhoiu osas ulatuses, mis suudaks tagada kõigi uute eelistuste vajaliku rahastamise, oli rahandusministeerium eelarveprojekti tasakaalu säilitamiseks sunnitud tegema ettepanekuid ka riigi tulude suurendamiseks,” teatas rahandusministeerium.

Eelarveprojekti tasakaalust on puudu veel 300 miljonit krooni. Kõik vaidlused, kaasaarvatud lastetoetuste tõstmise võimalikkuse, teadus- ja arendustegevuse ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse finantseerimise mahu ümber peavad lõppema nädala jooksul.

“Valitsuskabinet andis nõusoleku eelarvetulusid tõsta 1,2 miljardi krooni võrra,” kinnitas rahandusminister Siim Kallase nõunik Madis Müller.

VALIKUT POLNUD. Mülleri sõnul oleks väljapakutud maksumuudatused nii või teisiti vaja olnud ellu viia, sest need on ammu üleval olnud. “Loomulikult ei pea me maksukoormuse tõusu positiivseks,” lisas Müller. “Kuid plaanitavate kulutuste juures ei olnud teist valikut kui tõsta makse.”

Eelarveprojekti valdkondade lõikes suurenevad järgmisel aastal kõige enam kulutused tervishoiule ja pensionikindlustusele.

Rahandusminister Siim Kallase väitel on kahetsusväärne, et riigi niivõrd suurte kulutuste juures ei ole võimalik järgmisel aastal samaaegselt oluliselt vähendada maksukoormust millegi muu arvelt. Minister välistas maksuvaba tulu määra tõstmise.

Hansabank Marketsi analüütiku Maris Lauri hinnangul puudutab maksutõus üksnes teatud inimgruppe. “Rahandusministeeriumi signaal mitte maksuvaba tulu määra tõsta näitab, et maksukoormus sugugi ei lange,” rääkis Lauri.

Maksuvaba tulu määra tõstmine oleks löönud eeskätt kohalike omavalitsuste rahakotti.

Rahandusministeeriumi teadet on raske kommenteerida, kuna üldse pole näha tulude poolt, märkis Lauri. “Küsimusi tekitab, miks näiliselt juba otsustatud maksumuudatused alles nüüd projekti sisse lülitati,” lausus ta.

Ühe täiendava tuluallikana näeb valitsus tubakaaktsiisi määra tõstmist järgmise aasta juulist.

“Rahandusminister Siim Kallas on käesoleva aasta aprillis seoses tubakaaktsiisi seaduse muutmisega riigikogus toimunud lehmakauplemiste käigus kinnitanud, et käesolev valitsus oma võimuloleku perioodil tubakaaktsiisi enam ei tõsta,” ütles Austria Tabak Eesti peadirektor Urmas Silman. “Ta on sellega oma sõna murdnud.”

MUSTA TURU KASUM KASVAB. “Me ei saa riigieelarves tubakaaktsiisi laekumist õigesti hinnata, kuna veel puudub ülevaade uue aktsiisi mõjust salatubaka osakaalu kasvule,” ütles Silman.

Viimati oli salatubaka turuosa 30 protsenti, Silmani hinnangul saab must turg aktsiisitõusust nüüd veelgi tuult tiibadesse. “Maksutõstmisega nad tulusid küll ei suurenda,” ütles Silman.

Silman kinnitas, et asub maksutõstmise suhtes väitlusse. “Riigi võimalused olid kas tõsta üldisi makse või asuda erinevate tooterühmade kallale,” lisas ta.

Ettevõtjate ja alaliitude vastuseisu toodab ka valitsuse kava tõsta hasartmängumaksu.

Lisaks avaldasid Mõõdukad eile rahulolematust, kuna valitsus ei ole leidnud võimalusi tõsta alates 2002. aasta esimesest jaanuarist lapsetoetusi.