„Käies rahvusvahelistel messidel, tekkis arusaam, et valikus puudub toode, millest lapsed saaksid ise ehitada elusuurusi ehitisi ja neis hiljem mängida,” rääkis Saksamaalt, Inglismaalt ja Tšehhist mänguasju Eestisse vahendav Cleverlandi omanik ja juht Stanislav Ivanov. Tema sõnul pakutakse praegu vaid selliseid suuri konstruktoreid, mida saab kokku panna ainult üks kord või millest on võimalik ehitada üks kindel asi – näiteks maja. Cleverlandi mängukonstruktor võimaldab aga lapsel oma fantaasiat rakendada, olla ühteaegu arhitekt ja ehitaja. Ivanov selgitas, et ka nende pakutav komplekt kujutab üht kindlat ehitist, mille väiksem laps saab koos vanematega ja suurem ka omapäi juhendi järgi valmis ehitada. Lisaks võib aga nendest detailidest kokku panna mida tahes ja seda võimalust teised tootjad ei paku. Esialgu on välja arendatud kolm komplekti: kindlus, laev ja lennuk. Klotsid on valmistatud kummi meenutavast vahust (mänguasjade puhul levinud materjal), mis on pehme ja kerge. „Lapsed on kasutanud neid ka padja-sõjas,” iseloomustas ta oma toodet. Mängukonstruktor on mõeldud eelkõige viie- kuni seitsmeaastastele lastele, kes mahuvad valminud ehitisse ka mängima.

Ainulaadsed klotsid

Konstruktori disaininud Eesti kunstiakadeemia tootedisaini külalisdotsendi Sixten Heidmetsa sõnul katsetasid nad mitmesuguseid lahendusi aasta otsa. „Stanislavil oli väga selge idee ning tema andis ette ka materjali ja moodulid. Minu tööks oli leida detailidele sobiv suurus, paksus ja kinnitusviis,” rääkis tuntud eesti tootedisainer Heidmets. Tema sõnul teeb toote ainulaadseks just kinnitusviis, millele võeti ka patent. Klotse saab igast küljest ja ka keskelt omavahel kinnitada ning ühelgi teisel mängukonstruktoril sellist lahendust ei ole. „Klotsid pidid olema küll abstraktsed, kuid lastes huvi tekitavad ja mängule kutsuvad,” selgitas ta oma ülesannet ja lisas, et tellijale sai pakutud mitmesuguseid lahendusi.

Esimesena katsetas mänguasja Ivanovi enda laps, kes kiitis Heidmetsa kavandatud lossi heaks. Ivanov on investeerinud toote arendusse ligi 100 000 krooni ja soovib tootmist alustada lähikuudel, et saaks oma leiutist juba veebruaris esitleda Saksamaal Euroopa suurimal mänguasjamessil. Cleverland ise mänguasju valmistama ei hakka, toodang tellitakse Eesti ettevõtetelt. Ruumilist mängukonstruktorit loodetakse eelkõige eksportida, kuid pakkuda ka Eesti kodudesse ja lasteaedadesse. Konstruktor hakkab maksma üle 1000 krooni.

Uued tooted teadlaste abiga

•• Alates eelmisest aastast jagab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus 15 miljoni krooni eest innovatsiooniosakute toetusi, mida kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

•• Kuni 50 000 krooni suuruse innovatsiooniosaku abil saab väike- või keskmise suurusega ettevõtja koostöös kõrgkooli, katselabori või intellektuaalomandi ekspertidega uurida innovaatilisi lahendusi arengutakistustele, katsetada uusi materjale, koguda teadmisi tehnoloogiate kohta, teha uuringuid intellektuaal-omandi andmebaasides jpm. Programmi eesmärk on tugevdada koostööd kõrgkoolide ja ette-võtjate vahel.

•• Cleverland tellis EAS-i innovatsiooniosaku toetuse abil Tallinna ülikoolilt analüüsi, kuidas see mänguasi võiks lastele meeldida. Ülikooli teadurid lasid lastel mänguasja prototüüpi kokku panna, lahti teha ja sellega mängida ning filmisid kõike. Teadurite antud soovituste järgi muudetakse ruumiline mängukonstruktor nüüd veelgi lapsesõbralikumaks.