Kokkulepped juba tehtud. Streimann lisas siiski, et põhimõttelised kokkulepped on juba sündinud. “Need puudutavad muuhulgas ka põlevkivi eristaatust ja vabaturgu, kuid see on ainult üks osa kokkulepete sisust,” lausus ta.

Ka eurointegratsiooni büroo juht Henrik Hololei ütles, et lõplik läbimurre läbirääkimistel on juba saavutatud ja energeetikapeatüki sulgemine on lähi-päevade küsimus.

“Kokkulepped on juba olemas ja võin kindlasti öelda, et Eesti saavutas suhteliselt maksimumilähedase tulemuse,” märkis Hololei. “Meie taotlused leidsid heakskiitu.”

Kokkuleppe kohaselt ei pea Eesti liitumise hetkel avama 35 protsenti elektriturust, nagu Euroopa Liit on varem nõudnud. Eesti saavutas kokkuleppe, et avab oma elektrituru järk-järgult, taotledes üleminekuperioodi 2008. aasta lõpuni.

“Läbirääkimiste teine pool mõistis, et põlevkivienergeetika on spetsiifiline valdkond ning Eestil on lisaks mitu põhjendatud alust üleminekuperioodi taotlemiseks,” lausus Hololei.

Põhjanaabrid vastu. Tema sõnul on turu mitteavamine tekitanud samas huvide kokkupõrkeid ning sellele on vastu olnud eeskätt meie põhjanaabrid.

Viimati sulges Eesti läbirääkimisdelegatsioon Brüsselis kõnelustel euroliiduga maksude peatüki, kokkuleppe kohaselt säilib ettevõtete reinvesteeritud kasumi tulumaksuvabastus.

Eestil seisab liitumisläbirääkimistel ees veel vaid paari peatüki sulgemine. Üks keerukamaid on põllumajanduse peatükk, kus Euroopa Liidu liikmesmaade ja kandidaatriikide huvid võivad ristuda toetuste määra kokkuleppimisel.