Elke Lillemets Eesti maasikakasvatajate liidust rääkis, et nii nagu tavaliselt, on vaatamata viimasele krõbekuivale kuumalainele ka sel aastal esimesi korralikke maasikasaake oodata jaanipäevaks. Väikestes kogustes katteloori all kasvatatud maasikad, mille eest enamasti ka krõbedat hinda küsitakse, võivad aga Lillemetsa sõnul turulettidele jõuda heal juhul juba järgmisel nädalal.

Kuna seekordne öökülmadeta kevad oli maasikakasvatajatele igati soodne, on maasikatelt ooda­ta rikkalikku saaki. „Vihma oleks võinud küll rohkem olla, aga samas on maasikakasvatajatel olemas ka kastmissüsteemid. Taimed on ilusad ning praeguste ilmadega peaks marjad ilusti küp­sema,” osutas Lillemets. Ainus, mis võib maasikasaaki omajagu mõjutada, on tänavu siin-seal maasikapõldudel õisi rikkuva kahjurputuka – õielõikaja – hävitustöö. Kui praegu saada olevate Poolast ja Hispaaniast pärit maasikate kilogrammi hind jääb keskmiselt 2,5 euro ringi, siis Eesti maasika kilohind võib Lillemetsa hinnangul suure tõenäosusega algul küündida 3,8 euro kanti. „Õnneks on Eesti maasika eelis see, et tema maitse on pa­rem ning temasse pole topitud säilitusaineid – nii on ka tervislikum,” selgitas ta, miks kohalikud maasikad teistest soolasemat hinda väärt on.

Saue vallas juba 1996. aastast maasikakasvatusega tegelenud Rehe talu peremees Urmas Ulm ütles, et kuna kevad oli vahepeal jahe ning maasikad kasvavad meretuultele avatud maadel, ootab ta tänavu enda maasikate küpsemist mullusest mõnevõrra hiljem ehk juuli alguses.

Lõuna-Eestis aga, kus kevad oli maasikate jaoks soodsam, peak­sid tema sõnul maasikad valmima kümne päeva jagu va­rem kui riigi põhjapiirkondades.

Kohalike maasikate kõrval peaks varane kartul suuremates kogustes lettidele jõudma tavapärasest mõnevõrra hiljem ehk ilmselt alles pärast jaanipäeva. Selle taga on praegune põuane kuumalaine, mis kartulite kasvu seisma pani.

Kui tuleb vihma, tuleb ka kartulit

•• Eesti suurim kartulikasvataja Kalle Hamburg märkis, et praegune põud lükkab varase kartuli valmimist edasi. Kui muidu on esimesed kogused värsket kartulit müügile jõudnud tavaliselt enne jaanipäeva, siis nüüd võib see juhtuda pärast jaani. „Põud pole mugulate moodustumisele sugugi soodne,” viitas Hamburg. Paljud kartulikasvatajad on tema sõnul üritanud varaseid kartulisorte niisutamisega päästa, kuid sellestki pole erilist abi olnud. „Isegi kui vett on olnud, siis kõrge temperatuur pärsib ikkagi mugulate moodustumist.”

•• Harjumaal Harku vallas kartuleid kasvatav ning neid Nõmme turul müüv Nurme talu peremees Aarne Arro rääkis, et kuigi kartul on tal pandud uuele põllule ning korralikult väetatud, on kartuli kasv juba kolmandat nädalat seisnud. Esialgu lootis Arro esimesed kartulid noppida juuli alguses, nüüd aga ei julge ta enam midagi lubada. „Kui tuleb vihma, siis tuleb ka kartulit,” kostis ta.

•• Praegu turult pakutava Itaaliast või Küproselt pärit varase kartuli kilogrammi eest küsitakse kuni 1,5 eurot. Jaanipäeva paiku lettidele jõudva Eesti kartuli hind võib küündida kolme euro kanti.