Ühe võimaliku kandidaadina nähakse praegust PPA peadirektori asetäitjat Indrek Tibarit. Teda välja pakkunud inimesed põhjendasid, et tegemist on pikaaegse erasektori kogemuse – Tibar töötas Swedbankis –, korraliku akadeemilise tausta, normaalse ja selge ettekujutusega inimesega.

Mitmel korral käidi välja ka maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi nimi, keda iseloomustatakse mitte ainult kui visionääri, vaid ka asjade reaalset elluviijat. „Helm andis keskastme juhtidele võimaluse koondada, aga selle raha eest, mis koondamistest üle jäi, lubas ta juhtidel inimeste palku tõsta. See on asi, mis PPA-s valesti läks,” põhjendati. Lisati ka, et Helm on energiline, suudab kindlasti oma mõtteid ministeeriumile ja poliitikutele selgeks teha, on aktsepteeritud, piisavalt jõuline, inimlik ja riigimees.

Töö lõpuni tegemata

Helmi enda sõnul võiks temast PPA juht saada kõige varem 2018. aastal, mil lõpeb tema praegune tööleping.

Siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsleri Erkki Koorti kohta viidati, et tema oli üks neist, kes oli vahetult seotud ühendametkonna loomisega, ning ta peab oma töö lõpuni tegema. „Ta näeb laiemat pilti distantsilt, aga mitte liiga kaugelt, et peaks ütlema: kui seda metsa ees ei oleks. Tema kohta võib öelda, et ta on see Terminaator, keda PPA praegu vajab. Aga mitte laastav, vaid julgustav, ühendav ja motiveeriv,” iseloomustati Koorti.

Riigikantselei koordinatsioonibüroo juhi, varem politseis töötanud Andreas Anvelti plussiks nimetati süsteemi tundmist ja ka seda, et politseist eemal olles on ta saanud nuusutada muud õhku. „Tal on kindlasti ka juhtiva erakonna toetus,” põhjendati.

Kapo peadirektori Raivo Aegi plussiks nimetati lugupeetust, kogemust ja hinnatust organisatsioonis. „Ta on ka eetiliselt paigas inimene, kahe jalaga maa peal. Pole tuulelipp, tal on oma arvamus.” Teine märkis, et kindlasti lõpetaks Aeg ebaloogilisused ja jaburdused PPA-s, kuid uut visiooni temalt ilmselt ei tuleks.

Uute, varem läbikäimata nimedena pakuti välja endine Tallinna vangla juht, praegune sisekaitseakadeemia justiitskolledži direktor Erkki Osolainen ning kaitseministeeriumi nõunik Jonatan Vseviov. „Kui minister soovib inimest väljast, siis see piir võiks kusagil seal sise- ja välisjulgeoleku juures olla. Kusagilt täitsa muust maailmast inimene oleks liiga võõras. Kindlasti käib Vseviov kõigi parameetrite alla. Riigimees, tark. Kontaktidega,” iseloomustati Jonatan Vseviovi.

Osolaineni pakkus välja Rein Teesalu, kes ka ainsana oli oma nime avalikustamisega nõus ja iseloomustas Osolainenit kui printsipiaalset, kohusetruud, ausat meest, kes end pidevalt õppides täiendab.

Pakuti välja ka kapo peadirektori asetäitja Eerik Heldna, keskkriminaalpolitsei operatiivbüroo juht Aivar Alavere ja Interpoli esindaja Europoli juures Lenno Reimand. „Nad kõik suudavad näha oma ninast kaugemale ja nende tegusid ning otsuseid juhib terve mõistus, mitte püüd kellelegi meeldida. Kõik nad suudaksid viia PPA kui organisatsiooni uuele tasemele.”

Oli ka üks inimene, kes kirjutas: „Kogu selle kunstlikult esile kutsutud problemaatika ja „otsimise” asemel oleks praktilise vajaduse korral juba kolm korda uus sobiv PPA juht leitud!”

Siseministeeriumi pressiesindaja Mihkel Loide märkis, et ministeerium tegeleb praegu aktiivselt võimalike kandidaatide otsimisega, kuid esialgu on veel vara uute nimedega välja tulla.