“Pankade nägemus on muutunud, toimunud on nii ajaline edasiminek kui muudatus sündikaadi struktuuris,” rääkis sündikaadi üks esindaja Hansabank Marketsi juht Erkki Raasuke. Juhtivale kohale on sündikaadis asunud Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD), osalusi Raasuke ei avalda.

“Pangad on kokku saanud ja esitanud kliendile oma nägemuse, mille peale klient ei ole ära öelnud, samas puudub muidugi ka leping,” märkis Raasuke.

Raasukese sõnul lähtub pankade nägemus asjaolust, et transiidi väljavaated on halvenenud. Eesti Päevalehe andmeil pakuvad pangad riske hinnanuna oma variante, mis ei pruugi erastajale vastuvõetavad olla.

“Ma ei oska öelda, kas raudteeostjatel on raha olemas, samas ei näe põhjust ka kahelda,” lisas Raasuke. “Pangad on seni pinnapealselt projektile lähenenud, see aeglustab protsessi, kuid kindlasti ei pidurda. Hansapank on valmis edasi minema.”

BRS-i esindaja Mark Rosner kinnitas, et kõik liigub plaanipäraselt. BRS-i juhatuse aseesimees Guido Sammelselg aga puhkab perega Hispaanias.

Pingsalt hoiab raudteesaagal silma peal erastamise ekskonkurent Raudtee Erastamise Rahva AS. Selle esindaja, eile Londonis viibinud Rain Tamm märkis, et tõenäosus on väga suur, et BRS aktsiad ajapikendusest hoolimata endale saab.

“See on loomulik, et pankadel on aega vaja,” ütles ta. “Riskid on muidugi suurenenud, sügisega võrreldes on raudtee väärtus kukkunud kuni 30 protsenti.”

Eesti Raudtee erastamisnõustaja Väino Sarnet kinnitas aga, et raudteefirma väärtus on jäänud endiseks. Ka on erastajatel tema sõnul olemas raha raudtee ostmiseks. “Tõenäosus on isegi suurenenud, et aktsiate üleminek peagi toimub, suur vaev on nähtud,” rääkis Sarnet.

Eesti Raudtee kommunikatsioonidirektori Andrus Kuusmanni sõnul toodab transiit igas kuus keskmiselt neli protsenti miinust. “Firma väärtust see aga ei mõjuta, tähtis on halvad ajad üle elada,” ütles Kuusmann.

Üleeile teatasid erastamisagentuur ja BRS, et 66 protsendi Eesti Raudtee aktsiate eest tasumise tähtaeg lükkub 31. augustini. Sarneti sõnul jõutakse lepingu sõlmimiseni juuli lõpus.