Pilt on illustreeriv Foto: Hendrik Osula
Esmaspäeval näitasid Maastrichti ülikooli teadlased maailmale kotletti, mis on valmistatud täielikult laboris kasvatatud lihast. Eesti teadlaste sõnul on lihasrakke sarnaselt kasvatatud juba aastakümneid ning nad ei näe võimalust, et kunstliha pärisloomaliha asendada suudaks. Aga just sellist eemärki liha kasvatajate sõnul katsetus kannabki. Tulevikus loodetakse mass­toodetava laborilihaga asendada suuresti pärislehmaliha ja lahendada ka mitu keskkonnaprobleemi.

Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi direktor Toivo Maimets näeb projektis aga pigem võimalust rakubioloogiat propageerida ning teadust laiemalt tutvustada. Laboriliha jõudmist masside toidulauale takistab tema hinnangul asjaolu, et laboris ei saa siiski loomset liha teha. Ehkki liha põhikoostisosa on lihasrakud, mida ka esimeses laborikotletis kasvatati, ei ole see kaugeltki kõik, mis lihast liha teeb.

Loe edasi, miks ei pea Eesti teadlased laboriliha eriti perspektiivikaks.

Avalehele
33 Kommentaari
Loe veel: