Eestlasest korvpallitreener Toomas Ilves esitas Iiri korvpalliliidu vastu Iiri võrdõiguslikkuse komisjonile protesti, sest liit keelas võõrtöötajate võistkondadel Iiri esiliigas võistelda.

Kui Iirimaal vähepopulaarses korvpallis hakkasid otsustavalt ilma tegema võõrtöötajate meeskonnad ning kohalikud klubid tõstsid hädakisa, sulges Iiri korvpalliliit iirlasteta meeskondadele esiliigasse pääsu.

“Nad sättisid aasta tagasi piirangu, et igas meeskonnas peab kogu aeg olema platsil kaks Iiri koolisüsteemist välja kasvanud iirlast. Kust ma nii palju iirlasi võtan?” küsis peaaegu Eesti presidendi nimekaim Toomas Ilves. “See muutuks absurdseks, kui kogu aeg jälgida, kas igal mänguminutil on kaks iirlast platsil – nii ei saa ju mängida!” oli Ilves ülekohtu pärast kuri.

Valmis ka kohtusse minema

2006.–2007. aasta hooajal oli Ilvese eestlastest-leedulastest koosnenud meeskond esiliigas, mis on profiliiga järel teine liiga. Mehed jõudsid Dublini piirkonnas kümne meeskonna seas viiendale kohale. Lõppenud hooaeg tuli aga kehtestatud piirangu tõttu vahele jätta. Ilves asus aasta tagasi korvpalliliiduga võitlusse ning veel mõni nädal tagasi oli valmis liidu vastu kohtutee jalge alla võtma.

“Pöördusin kõigepealt võrdõiguslikkuse komisjoni, sest otse spordiarbitraaži või kohtusse pöördudes pidanuks alustuseks maksma suure summa,” selgitas Ilves. Kaks nädalat tagasi helises eestlase telefon ning Iiri korvpalliliidust kutsuti ta mõnetunnise etteteatamisega koosolekule, kus arutati tulevast hooaega. “Küsisin, mis ma sinna tulen, kui meil mängida ei lasta, aga nad soovitasid ikka kohale tulla. Muidugi läksin ja üllatus-üllatus, korvpalliliit tuli välja seisukohaga, et piirangud on vastunäidustatud,” ütles võidurõõmu tundnud eestlasest treener.

Ilves oli naljatades pahanegi asjade niisuguse lahenduse peale. “Lootsin, et saan kohtusse minnes valurahana tagasi oma taskust seitsme aasta jooksul treenerina tehtud kulud – kuni 4000 eurot ehk üle 60 000 krooni,” lisas ta. Igasugune sporditegemine käib Iirimaal peamiselt treenerite ja spordiharrastajate isikliku rahakoti peal.

Eilseks võis Ilves teatada, et esiliiga meeskonnas osalemiseks on nõusoleku andnud kuus eesti, viis leedu ja kolm iiri noormeest. “Tahan trenniskäijatena kokku saada paarkümmend mängijat, kellest 15–16 oleksid korralikud korvpallurid,” lausus Ilves. “Eesmärk on võita kas esiliiga või – veel parem – karikas,” nimetas ta seatud kõrge eesmärgi.

Ilves otsib ka sponsoreid, et korvpallurid ei peaks vähemalt võistlustel mängimise eest ise maksma. “Eelmisel hooajal tuli igal mehel käia välja üle 800 euro ning lisaks sõidukulud ja treeningusaali üür,” selgitas Ilves. “Kui treeningusaali üür välja arvata, siis hooaeg läheb meil maksma 130 000–150 000 krooni.”

Eesti-leedu-iiri segameeskond on saanud nime Ilvese Iiri koduküla Balloni järgi. Eestlase juhitav meeskond mängib põhja divisjonis, kus teeb kaasa kuus meeskonda. 

Toomas Ilvesest sai Iirimaal treener

•• Eestlane Toomas Ilves (42) kolis Iirimaale kaheksa aastat tagasi, kui Eestist läksid alles üksikud. Seitse aastat teenis ta leiba kiviraidurina, aga nüüd on juba aasta otsa saanud täie rinnaga treeneritööle pühenduda.

•• “Nagu öeldakse: kehvadest sportlastest saavad treenerid,” viskas ta iseenda üle nalja. Eestis oli ta alati sporti teinud ning treeneriametist unistanud. Nüüd on Ilvesel teise astme korvpallitreeneri ja korvpallikohtuniku paberid ning peale selle jalgpalli teise astme treeneri tunnistus. Korvpallitreenerina loodab ta peagi jõuda kolmanda astmeni.

•• Seitse aastat tagasi alustas Ilves väikeses külakeses üle 30-aastastele iiri naistele korvpallimängu õpetust ning viis naised kahel aastal maakondlikule turniirile.  Neli aastat tagasi jõudsid Iirimaale ka Eestist esimesed korvpallihuvilised mehed ja naised. Sinnani oli ta juba treeninud slovakke ja leedukaid ning teisi võõramaalasi.

•• Sel hooajal mängis amatööride Keskmaa liigas kaks Ilvese meeskonda: Ballon FC ehk eestlased ning Ballon FC II ehk leedulased. Balloni leedulased kaotasid teises divisjonis finaalis Limericki leedukate meeskonnale. Eestlased jäid esimeses divisjonis seitsme hulgas viiendaks.

•• Balloni klubi kaks meeskonda on omavahel kolm korda jõudu katsunud. “Praegu on seis leedulaste kasuks 2:1, aga millal eestlased kodumaal viimati leedukaid võitsid?” küsis Ilves.

•• Põhitöö on Ilvesel nüüd Dublini äärelinnas spordi- ja noorsootöö ehk samuti treeneriamet.