IT-asekantsleri koht on juba pikemat aega täitmata olnud, mistõttu paljud on avaldanud kriitilist arvamust, justkui oleks Eesti nn IT-tiiger unne vajunud. Ruuda sellise väitega ei nõustunud. „Kuid kindlasti saab sellele tiigrile väikese elektrišoki anda, et ta järsemalt hüppaks. Tõsise visiooniga Kotka on seetõttu sellele kohale parimaid inimesi ja meil on tema suhtes väga suured lootused,” sõnas ta.

Ruuda sõnul jääb Kotka hooleks kogu Eesti IT-poolne visioon. „See sektor on ju praegu teatud mõttes fragmenteerunud ning klotse tuleks hakata taas üksteise peale tõstma nagu legosid,” märkis Ruuda. MKM-i struktuuri järgi kuulub side ja riigi infosüsteemide asekantsleri juhtimise alla sideosakond, riigi infosüsteemide osakond, infoühiskonna talitus, infotehnoloogia arhitektuuri talitus ja infoühiskonna teenuste arendamise osakond.

Välismaal viiviva Kotkaga ei õnnestunud Eesti Päevalehel eile kontakti saada.

Tugev kogemus

E-riigi akadeemia juhatuse liige Ivar Tallo avaldas heameelt, et IT-asekantsleri koht saab lõpuks täidetud. „Taavi Kotka näitas tegelikult juba Webmedia Eesti juhina üles tuntavat huvi ka üldisemate küsimuste vastu kui ainult konkreetse ettevõtte asjad. Ta haare oli suurem ning Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu presidendina arendas ta päris palju uusi tegevusi. Väga tore, et ta nüüd riigisüsteemis on,” sõnas ta.

Tallo viitas, et Kotkal on tugev ettevõtluskogemus ja Eesti riigi infotehnoloogia on olnud väga tihedalt seotud ettevõtlusega – riik on alati olnud tark tellija. „Arvan, et selles mõttes on riigile kindlasti nüüd tarkust juurde tulemas. MKM töötab praegu välja uut infoühiskonna arengukava ja Kotka näol on nüüd olemas inimene, kes seda konkreetselt vedama saab hakata,” viitas Tallo.

Kotka MKM-i minek on üks osa minister Juhan Partsi personalipoliitikast, mis kätkeb endas vastuvoolu ujumist ja erasektorist võimekate inimeste värbamist. Enne Kotkat on erasektorist MKM-i või selle haldusalasse tööle läinud kolm väga võimekat inimest: Swedbankist Erkki Raasuke ja Aivo Adamson ning SEB pangast Ahti Asmann.