“Enimex pole meie ees isegi vabandanud,” lausus möödunud aasta 21. juunil Pärnu jõkke kukkunud vesilennukis hukkunud Kristjan Palu (10) isa Aivar. Tema sõnul üritab lennufirma igasuguseid ettekäändeid põhjuseks tuues kahjutasu maksmist vältida, süüdistades Venemaa kindlustusfirmat, kes on keeldunud kindlustustasu maksmast.

“Minu hinnangul peaksid Hiiumaa lennuõnnetuse ohvrid olema meie näite varel väga ettevaatlikud, sest kahjuraha saamine ei pruugi nii kergelt minna,” sõnas Aivar Palu. Hiiumaal alla kukkunud Enimexi lennuk AN-28 oli kindlustatud Venemaa firmas Inkostrahh.

Otsivad õiglust kohtust. Palu advokaat Erik Siigur lausus, et kui Enimex raha ei maksa, on neil lähiajal kavas esitada kohtusse tsiviilhagi hüvitise sissenõudmiseks. Advokaadi sõnul toetub ta klienti esindades lennundusseadusele, mille kohaselt peab lennuki käitaja võtma endale reisija kindlustamisel vähemalt

100 000 STR-i ehk rahvusvahelise valuutafondi arveldusühiku suuruse vastutuse. Summa vastab umbes 2,2 miljonile kroonile.

“Mina saan sellest seadusesättest nii aru, et vastutust omaste ees kannab eelkõige lennuki käitajana Eesti lennuregistrisse kantud firma ehk Enimex,” sõnas Siigur. “See, kas kindlustusfirma keeldub Enimexile raha välja maksmast või ei, on juba nende probleem.”

Advokaadi kinnitusel leiab Enimex jätkuvalt, et nemad süüdi ei ole ja enne kindlustusfirmast raha saamist maksta ei kavatse. “Oleme Enimexile pakkunud ka võimalust summas kokku leppida, kuid asjatult,” lisas Siigur.

Enimexi esindav advokaat Vjatsheslav Sossienko kinnitusel teeb Enimex omalt poolt kõik, et vaidlus hukkunud poisi vanematele soodsalt laheneks.

“Saatsime hiljuti Moskvas asuvale kindlustusfirmale Leksgarant täiendavaid materjale õnnetuse kohta ja varsti peaksid nad tegema lõppotsuse,” ütles Sossienko. “Kui nende vastus on eitav, kaebame nad kohtusse, et raha välja nõuda.”

Vene firma: see pole kindlustusjuhtum. Sossienko tunnistas, et seni on Vene kindlustusfirma keeldunud raha maksmisest, kuna nende hinnangul puudub õnnetuses kindlustusjuhtum. “Ma ei ole kindlustusasjade puhul eriline optimist, kuna nad on varmad lepinguid sõlmima, kuid üritavad hiljem maksmisest hoiduda,” sõnas advokaat.

Aivar Palu loeb Enimexi käitumist kummaliseks, sest kohtuvaidlused Vene firmaga võivad väldata aastaid. “Enimexil on meie pere ees kohustus, mille nad peavad täitma ise,” sõnas ta.

Kristjan Palu suri Pärnu haiglas teadvusele tulemata möödunud aasta 14. novembril, viis kuud pärast õnnetust. Õnnetus nõudis teisegi ohvri, sest arstid ei suutnud päästa ka Pärnu jõkke kukkunud lennuki pilooti Ernst Juhansoni.