„Soovime neid emasid tänada ja valmistada neile natukenegi seda rõõmu, et nad oleksid uhked selle üle, et neil on nii palju lapsi ja nad on neid kasvatades nii tublid,” selgitas projektijuht Piia Porr ettevõtmise tagamaid.

Porri sõnul otsustati kooli minevaid lapsi toetada sellepärast, et väikesed lapsed võivad vahel oma klassikaaslaste vastu väga õelad olla, eriti kui keegi kasutab õe või venna vanu koolitarbeid. „See on ikkagi nende esimene töökoht ja elu tähtsaim päev. Lisaks on lasterikaste perede väljaminekud kordi suuremad,” ütles Porr ja lisas, et esimesse klassi minevale lapsele peavad vanemad kulutama umbes 120 eurot.

Hoolimata projekti algatajate esialgsetest suurtest lootustest pole annetamine veel hoogu sisse saanud. „Ehk hakkasime liiga hilja pihta, seetõttu pole ka ettevõtted meid väga altid toetama. Kõige rohkem ongi meid toetanud eraisikud toetustelefonile helistades või üle Eesti annetuskastidesse raha andes,” ütles Porr kurvalt.

Ei taheta annetada

„Kõige vähem on Pärnu annetuskastis, kus on üks euro. Viru keskuse Knopkas aga oli tänase seisuga 65 eurot.” Porri arvates võib annetuste vähesuse põhjus olla selles, et inimesed liiguvad suvekuudel rohkem ringi.

„Koolikottide sisu saame kindlasti ostetud, selles ei ole küsimust, aga ranitsate ostuks vajalikku summat pole veel kuskilt võtta.” Kui ortopeediline ranits läheb maksma ligikaudu 30 eurot, siis kuluks kõigile projektis osalevatele lastele ranitsa ostmiseks umbes 10 000 eurot.

Rahamure kõrval tuleb tänuväärse ettevõtmise meeskonnal rinda pista ka kurjustavate kõnede ja meilidega. Porri sõnul heidetakse enim ette, et projekt on mõeldud vaid lasterikaste perede lastele. „Kui me saaksime endale appi rohkem ettevõtteid ja häid inimesi, siis kindlasti saaksime aidata ka palju rohkem abivajajaid,” selgitas Porr.

Ettevõtmise lõputseremoonia toimub 14. augustil Nukuteatris koos lasteetenduse ja lõbusate ettevõtmistega.ToetusMinisteerium ranitsatoetuse taastamist ei kaalu

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmiku sõnul pole ministeerium 2008. aastal lõpetatud koolikotitoetuse taastamist kaalunud.

Varem oli koolitoetust õigus kord aastas kooliaasta alguses saada lapsel, kes õpib algkoolis, põhikoolis, põhikooli baasil kutseõppeasutuses või gümnaasiumis. Koolitoetuse suurus oli 450 krooni ehk umbes 29 eurot.

Kooliaasta alustamise toetust maksavad praegu vaid kohalikud omavalitsused, enamasti makstakse toetust esimesse klassi minevatele lastele või raskes majanduslikus olukorras olevate perede lastele. Toetuse maksmine ja suurus on omavalitsuste otsustada.

Mida on kooliminekuks vaja?

Ranits, pinal, viltpliiatsid, värvipliiatsid, rasvakriidid, plastiliin, harilikud pliiatsid, guaššvärvid, vesivärvid, värvipalett, pintslid, veetops, kilepõll värvimiseks, vihikud, vihikute kattepaber, raamatute kattepaber