Kui praegu tuleb notarile maksta miljonikroonise (63 911,65 eurot) maja või korteri müügi korral teenustasuna 1610 krooni (102,26 eurot), siis uuel aastal küsib notar selle tehingu eest juba 105 eurot (1642,89 krooni). Lihtne arvutus näitab, et euro saabumisega kaasnenud notaritasude või justiitsministeeriumi retoorikat kasutades tehinguväärtuse tabeli muutmine toob selle miljonikorteri müügil kaasa ligi 33 krooni suuruse hinnatõusu (2,11 eurot).

Ümardati ilusamaks

Pandora laeka notaritasude teemal avas möödunud nädalal LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing, kes kirjutas oma blogis, et euro tõstab notaritasude hindu kolmteist protsenti.

Kuigi nii justiitsministeerium kui ka riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas ütlevad, et sisuliselt on see infomüra, tunnistavad nad, et üksi­kute notaritasude puhul on ümardamisreeglite vastu eksitud. Näiteks tõuseb uuest aastast notaritasu ärakirja koostamise eest. Kui praegu küsib notar ühe A4-formaadis ärakirja valmistamise eest kolm krooni (0,19 eurot), siis uuest aastast saavad notarid õiguse küsida 0,20 eurot (3,13 krooni). Hinnatõus 13 senti (0,01 eurot).

Lisaks tõusevad veel ligi kümne tehinguväärtusest sõltuva, ent miinimumtasuna notaritasude seaduses fikseeritud toimingu hinnad. Justiitsministeeriumi selgitusel on suurem osa ka käesoleva loo graafikus toodud miinimumtasusid puudutavaid muudatusi praktikas üsnagi erandlikud ja nimetatud tehinguid tehakse väga harva.

„Kuna tehinguväärtuse tabeli järgi arvutatavad tasud on kõik täisarvud, siis kehtestati ka miinimumtasud seaduse terviklikkuse mõttes täisarvudena, mis tõstis neid tõesti paari krooni võrra,” selgitas justiitsministeeriumi õigusloome ja arenduse talituse juhataja Kaidi Lippus. Kuid selge on see, et ilma euro saabumiseta poleks notaritasude tabeli muutmist ette võetud. Kuid just mainitud tabelimuudatus võimaldaski eelmisel nädalal LVM Kinnisvara juhatuse liikmel väita, et notaritasud tõusevad. Häda on nimelt selles, et noataritasusid määratakse paljude tehingute puhul tabeli alusel. Kui näiteks müüakse maja, mis maksab viis miljonit krooni (319 558,24 eurot), siis on notaril õigus küsida 7610 krooni (486,37 eurot) jne. Paraku aga ei kattu kroonides esitatud ilusad ümmargused arvud ilusate euro-vääringutega. Seepärast tuli ministeeriumi selgitusel kasutusele võtta uus tabel.

„Kuna tehinguväärtusest olenevate tasude ümberarvutamine ei ole juba olemuslikult üks ühele võimalik, siis muutusid mõned tasud soodsamaks ja mõned tõepoolest ka kõrgemaks,” lisas Lippus.

Notarite koja esimees Anne Saaber ütles, et notarite, aga tegelikult ka inimeste endi huvides on väga mõistlik, et kasutusele võeti ümmargused arvud ka eurodes. „Ma arvan, et summa summarum uus tehinguväärtuste tabel notaritasu ei tõsta, sest osa väärtusi odavneb, osa kallineb,” arvas Saaber.

Abieluvaraleping kallineb

Tegemist on matemaatilise imega

•• Kuigi enamik notaritasusid ja nende seas kõik fikseeritud määraga notaritasud ei tõuse, on vähemalt kaheksa toimingut, mille euro saabumine muudab kulukamaks.

•• Kõige enam kallinevaid toiminguid on minimaalse varaga abieluvaralepingu notariaalne sõlmimine. Tegemist on matemaatilise imega ja tõenäoliselt kõikvõimalike halbade asjaolude kokkulangemisega. Nimelt on praegu abieluvaralepingu minimaalseks tehinguväärtuseks 100 000 krooni (6391,16 eurot) ja kui kaks noort ja varatut inimest selle sõlmivad, tuleb neil notarile maksta 390 krooni (24,93 eurot). Uuest aastast on aga sama tehingu maksumus 28 eurot (438,1 krooni). Põhjuseks siis ennekõike see, et uuest aastast on minimaalseks abieluvaralepingu väärtuseks 6400 eurot (100 138,24 krooni), mis mahub tehinguväärtuste tabelis vahemikku 5001–9999 eurot.