“Reservfondis pole hetkel raha,” märkis valitsuse pressiesindaja Hanna Hinrikus. “Peaminister Juhan Parts saatis meeskonnale kirjaliku tunnustuse, kus tänas neid tehtu eest ja kutsus nad vastuvõtule.” Valitsus soovitas kultuuriministril teha presidendile taotlus Everesti meeskonnale tehtu eest väärilise teenetemärgi annetamiseks.

Raha oma taskust

Everesti ekspeditsioon läks maksma 1,7 miljonit krooni, raha kogusid mehed ise, osaliselt sponseerisid ettevõt-mist erafirmad.

Siiani pole eestlased kätte saanud Everesti tipus jäädvustatud foto- ja videomaterjale. Tipus Eesti lippu hoidvast Alar Sikust tehtud foto on temaga koos mäetipu vallutanud leedulase Saulius Viliuse käes.

Ekspeditsiooni juhtinud Tõivo Sarmeti sõnul pildistas Vilius Eesti lippu hoidvat Sikku oma aparaadist ning kuna Katmandus pilte valmis ei tehtud, polnud ekspeditsiooniliikmetel võimalust seda eestlastele veel näidata. “Saulius tuleb lähiajal Eestisse ning siis saame ka selle pildi kätte,” kinnitas Sarmet.

Leedulane vigurdab

Viliuse käes on ka Everesti tipus filmitud materjal ja kaamera, mis kuuluvad produtsent Raivo Suvistele. “Kaameraga on natukene keerulisem lugu,” tunnistas Sarmet. Ekspeditsiooni algust filminud Suviste ja Vahur Kersna kasutasid grupist lahku minnes Viliuse kaamerat, jättes oma kaamera omakorda Viliuse kätte. “Kui hakkasime tagasi Eestisse sõitma, jätsime Viliuse kaamera Katmandusse oma grupijuhi kätte, kuid ekspedidioon ei osanud tema käest seda küsida. Seepärast ongi meie kaamera praegu Viliuse käes n-ö pantvangis,” selgitas Suviste. Ta lisas, et filmitud materjal saadakse kindlasti tagasi ja see jõuab ka televaatajani.