„Eesti Geenivaramu viib Eestis esmakordselt läbi päriliku vähi ennetusmeetmete arendusprojekti, millega selgitatakse välja inimesed, kellel on risk haigestuda pärilikku vähki,” ütles Eesti Geenivaramu juhatuse liige Koit Kikas.

Ta lisas, et projekti eesmärgiks on välja selgitada, kas perekonnas on mitme põlvkonna jooksul esinenud vähkkasvajaid. See võimaldab leida kõrge vähihaigestumisriskiga inimesed juba mitu aastat enne haigusnähtude ilmnemist ja anda neile soovitusi vähi ennetamiseks. „See on üks tõhusamaid meetodeid pärilike kasvajate varajaseks avastamiseks või nende ennetamiseks„” rääkis Kikas. Koostööpartneriteks on Tartu Ülikooli Onkoloogia - Hematoloogiakliiniku arstid ning Valgamaa perearstid.

Uuringus osalevad Valga maakonna täiskasvanud elanikud oma perearsti kaudu. Sama projekt toimub ka Lätis Valka maakonnas. Uuringus osalemiseks täidetakse ankeet, mille põhjal selgitatakse välja inimesed, kellel võib olla kõrgenenud risk haigestuda pärilikku vähki.. Nendele inimestele pakutakse eriarsti konsultatsiooni ja täiendavaid uuringuid. Kõik konsultatsioonid, analüüsid ja täiendavad geneetilised uuringud on patsiendile tasuta.

Eestis haigestub vähki igal aastal järjest rohkem inimesi. Surma põhjustest on pahaloomulised kasvajad sageduselt teisel kohal. 5-10 % kõigist vähivormidest on pärilikud, s.t. kasvaja tekib geenivigade ehk -mutatsioonide tõttu, mis antakse edasi põlvkonnalt põlvkonnale ning lapsed võivad pärida oma vanematelt riski haigestuda. Üks tõhusamaid meetodeid pärilike vähkkasvajate ennetamiseks ongi kõrgenenud riskiga inimeste väljaselgitamine ning nende uurimine ja nõustamine eriarsti poolt.

Uuring viiakse läbi projekti “Päriliku vähi ennetusmeetmete arendusprojekt Eestis ja Lätis” Interreg IIIA raames. Ankeetide kogumine toimub järgmise aasta veebruari lõpuni, millele järgneb kõrgenenud päriliku vähi riskiga inimeste konsulteerimine.

Eesti Geenivaramu on sihtasutus, mille eesmärk on luua maailmas unikaalne ja põhjalik terviseandmete ja bioloogilise materjali kogu, mis hõlmaks 10% Eesti täiskasvanud elanikkonnast. Algselt erakapitali toel loodud ettevõtmist toetab riik ja 2007.aaastal saab Eesti Geenivaramust Tartu Ülikooli instituut.

Aastatel 2007-2010 kogutakse Geenivaramusse täiendavalt ligi 90 000 inimese andmed. Kogutud andmeid väljastatakse anonüümsetena rahvusvahelistesse ja kodumaistesse meditsiinilistesse ja teadusuuringuisse, mille eesmärkideks on haiguste, ravimite toime ja geenide vaheliste seoste leidmine.