Vanalinnas Väike-Karja ja Viru tänava vahel laiuva nn Heliose kinokompleksi hoonestusõiguse omanik, ärimees Toomas Tooliga seotud osaühing, lubas fassaadide renoveerimist alustada tänavu kevadel.

Möödunud suvel hoonete laguneda laskmist ette heitnud linnavalitsuse märgukirja peale lubas 29 aastaks hoonestusõiguse saanud osaühing Freier Projekt alustada Sauna ja Väike-Karja tänava poolsete hoonete fassaadide täies mahus renoveerimist hiljemalt tänavu aprillis-mais.

Ühtlasi teatasid omanikud, et konserveeritud kinohoonele otsitakse sobivat ideed ja väärilist rentnikku. Kuidas otsingud on läinud, arendusega tegeleva aktsiaseltsi Esmar tegevjuht Risto Mägi ei vastanud. “Hetkel on veel vara kommenteerida nn Heliose kompleksi saatust,” kirjutas Mägi ja jäi täpsustuste küsimiseks kättesaamatuks.

Äri- ja elamumaakinnistule on 2005. aastal seatud 120 miljoni krooni ulatuses SEB panga kasuks hüpoteek, kaasomanikena on kinnistusraamatusse kantud Aili Grištšenko, Ellen Nellis ja Jaana Tool.

Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boriss Duboviku sõnul on Heliose kompleksi olukord “tõesti kohutav”. “Meiega nad pole ühendust võtnud, fassaadi kohta ei ole projekti,” ütles Dubovik. “Paar aastat tagasi käisid mingid ärimehed, tahtsid sinna kasiino teha, aga nüüd on vaikus.”

Nagu Beirut 30 aastat tagasi

Duboviku sõnul on lagunevaid maju vanalinna jäänud mõned üksikud, valdavalt on renoveerimist juba alustatud või tellitud selleks projekt. “Kesklinna valitsus võiks teha neile heakorra pärast ettekirjutuse,” soovitas Dubovik.

Kesklinna vanema asetäitja Kaia Sarneti sõnul on küsimus pigem lagunevas muinsusväärtuses ja linnaosal on võimalike arengute kohta infot just nii palju, kui seisis linnapea Edgar Savisaare vastuses volikoguliikme arupärimisele.

“Linnavalitsus tegi kontrollkäigu ja koostas neile kirja ja nad andsid vastuse,” selgitas Sarnet. “Kui lubatud ajal ei alustata, eks siis peab vaatama, mida edasi teha.” Linnapea sõnul on põhjendatud vajadusel ja üldistes huvides põhimõtteliselt võimalik algatada ka kinnistu sundvõõrandamine.

Heliose kompleks oli tõsisemalt kõneaineks viimati 1999. aastal, mil kinohoonesse kolimist kaalus sihtasutus Vanalinna Teatrimaja, kes oli muinsuskaitse nõudel lõpetanud Sauna tänavale Vanalinnastuudio teatrimaja rajamise.

Hiljem jäi grafitit täis siseõu getostiilis fotografeerimispaigaks, linlased meenutavad ligi 4000 ruutmeetril laiuvast kinnistust pelmeenisaali ja Prantsuse linnamaasikuarhitektide näitust, mille puhul ilmusid hoovi mõneks ajaks elus puud.

Heliose kompleksi elluäratamise kohta aru pärinud linnavoliniku Andres Öpiku hinnangul meenutab vaade, mis avaneb Viru tänav 4 kangialusest suveniiripoodide otsijale paarikümne sammu kaugusel raudvärava tagant, 30 aasta tagust Beirutit.

Kompleksi asjus linnajuhtidele arupärimise esitanud Öpik näeb kvartali unustamises potentsiaalset Sakala juhtumit.

“Hoone, mis on üldsuse poolt ära unustatud, võimaldab selle omanikul võtta ette, mis aga kõige kasumlikum tundub, olgu selleks lammutamine või laguneda laskmine,” hoiatas linnavolinik Öpik.

Ajalugu

Helios näitas filme

viimati 1995. aastal

•• Heliose kino alustas Viru tänaval tegevust 1917. aasta veebruaris, kandes tollal nime Passaash.

•• 1927. aastal läks kino osaühingu Estonia Film kätte, jätkates tegevust esietenduskinona Rekord ja hiljem 1932. aastani nime all Uus Rekord.

•• 1931. ja 1939. aastal on kinohoonet arhitekt Edgar Johan Kuusiku projekti järgi ümber ehitatud.

•• Heliose nime all alustas kino tegevust 1933. aastal, olles linna tuntumaid esietenduskinosid, milles koos rõduga oli üle 500 istekoha.

•• Kino natsionaliseeriti 1940. aastal, seitse aastat hiljem Oktoobrirevolutsiooni aastapäeva ajal sai kino nimeks Oktoober.

••  Heliose nimi ennistati 1988. aastal, kino lõpetas tegevuse 1995. aastal.

Allikas: Entsüklopeedia Tallinn