Huviliste suur hulk ületas korraldajate teatel nende kõige julgemad ootused. „Testimistelgi ülespanek näitas, et vajadus on ka selliste ühekordsete ürituste järele ning need, kes ei taha minna nõustamiskeskusesse testi tegema, saavad seda teha vabamas õhkkonnas ja koos sõpradega,“ märkis tervise arengu instituudi HIV-ekspert Kristi Rüütel.

Koalitsiooni „Ettevõtted HIV vastu “ liikmetele, kes esindavad koos ligikaudu 4000 töötajat, on tähtis, et meie inimesed oleksid terved ja elujõulised.

„Testimise mugavalt kättesaadavaks tegemine toetab varajast HIVsse nakatumisest teada saamist, mis võimaldab inimestel õigeaegselt ravi alustada ja seeläbi iseenda ja lähedaste tervist hoida. Terved inimesed on ka majanduse arengu oluline nurgakivi,“ sõnas koalitsiooni esindaja Mairi Jüriska.

Eestis on diagnoositud enam kui 7200 HIV-positiivset inimest. Eilsel üritusel rõhutasid kõik osapooled, et HIV-positiivsete arv on palju kõrgem kui statistika tegelikult näitab. „Mõnede hinnangute järgi isegi 12 000. See tähendab, et on hulk eestimaalasi, kes teevad oma igapäevaseid toimetusi teadmata ja aimamata, et neil on HIV,“ ütles Eesti HIV-positiivsete võrgustiku juht Igor Sobolev.

HIV-kiirtestidega varustas ürituse korraldajaid AIDS Healthcare Foundation, kes koos partneritega korraldas sel aastal testimist 52 riigis. Kokku loodetakse teha kolm miljonit testi.