HOMSES PÄEVALEHES: Saladuseks jäänud diagnoos: katkuga sead jõudsid lihatööstusesse
Mida pole aga siiani räägitud, on fakt, et katku nakatunud sead on sattunud mitte ainult oma farmist välja, vaid lausa lihatööstusesse. Juuli lõpus jõudsid katkuga sead Põlvamaal asuva ARKE lihatööstuse (kaubamärk Karni) tapamajja ning sealt lihakehadena külmhoonesse. Diagnoos pandi tapetud loomadele ja tootmisesse nakatunud sigade liha ei läinud.
„Me anname kõikidest katkujuhtumistest teada, aga ilmselt ei osanud seda eraldi ära märkida, sest see diagnoos oli teise juhtumiga seotud,” põhjendas katku diagnoosi unustamist veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. Rohkem pole katku jäänud sigu tema sõnul tapamajja jõudnud.
Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul on diagnoosidest teavitamine veterinaarameti pädevuses ja tapamajade kontrollimine on tavaline protsess. „See on loomulik, et enne sigalas haiguse avastamist võib loomi sattuda tapamajja. Selleks neid kontrollitaksegi” ütles Kruuse.
Loe lähemalt homsest Eesti Päevalehest!