Visiidi lõpuks oli Ilves aga ülimalt rahul ja nimetas seda parimaks Eesti riigivisiidiks, milles ta on eales osalenud.

Luuleline Ilves

Riigivisiidi viimasel õhtul Dublini pubis, eestlastegi seas tuntud The Cobbelstone’is astus president Ilves Kristiina Ehini ja Üllar Saaremäe kõrval ka ise üles luuletusega. Ta luges inglise keeles Jaan Kaplinskit: “Vercingetorix ütles: Caesar, sa võid võtta meilt maa, kus me elame / aga maad, kus me surime, ei saa sa meilt võtta.” 

See oli üsna eriline ja inimlik hetk, mis ei seganud viskimuuseumist saabunud (äri)delegatsiooni ülevat meeleolu. President lahkus koos kaaskonnaga, kelle hulka kuulusid kultuuridelegatsiooni liikmed, kiirelt pärast kultuurilist meelelahutust. Luuleõhtu jätkus hoopis presidendi peatuspaigas, Iiri valitsuse külalisresidentsi salongis. Ametlike kohtumiste kõrval viidi Eesti president iiri luuletaja William Butler Yeatsi näitusele ning James Joyce’i keskusse. Ilves armastas Iirimaal kõnelda kahe rahva sarnasest luulelembusest ning maailmas ainulaadsetest rahvaluulekogudest.

Juba esimese, kõige ametlikuma päeva hilisõhtul algatas president suurejoonelises residentsis delegatsiooni öölaulupeo.

Ametlik Ilves

Ametlik Ilves oli naeratav, viskas nalja ning nautis võimalust rääkida keeles, milles ta on oma hariduse saanud. Rääkis peast ning leidis ajaloolisi ja tänapäevaseid paralleele. Alustades sellest, kuidas mõlemaid rahvaid on 11.–12. sajandil paarikümneaastase vahega allutanud saksid ehk meie jaoks sakslased.

Sarnasused kanduvad täna-päeva välja, kus mõlema riigi edu alustalaks on madalad maksud ja IT-areng, aga kogetud on ka kinnisvarabuumi katkemist ning sellest tulenevat majanduslangust. Ilves nimetas Iirimaad Euroopa Liidu kontekstis isegi lähedasemaks naabriks kui Soomet, rääkimata Lätist ja Leedust. Ilvese visiidi peal katsetasid iirlased eriti võimsat riigivisiidile saabuva riigipea vastu-võtu tseremooniat. Neli reaktiivlennukit müristasid üle Iiri presidendilossi ehk iiripäraselt Uachtaraini. Väikesed lossi külastama ning presidente tervitama toodud iirlased hoidsid kõrvu kinni, kui 21 kahuripauku andsid oma osa Eesti ja Iiri hümni taustaks.

Kui Iiri president Mary Mc-Aleese pidas Iirimaal resideeriva Eesti suursaadiku Andre Punga vastuvõtul pika ja emotsionaalse kõne, heites kõrvale talle ette antud teksti, oli president Ilves uhkusest kõhevil.

Soome presidendi külaskäigul olevat Iiri president jäänud hoopis ametlikumaks ning napisõnalisemaks.

Eesti presidendi visiidi ajal lehvisid Dublinis lipud pooleldi mastis, sest päev enne eestlaste saabumist oli igavikku lahkunud ekspresident Patrick Hillery.

Ilvese loengud ajakirjanikele

Eesti ajakirjanikega kohtumisele saabus president pooletunnise viivitusega. “Kaotasin kihlveo,” teatas ta BNS-i esindaja küsimuse peale Iirimaal peagi toimuva Euroopa Liidu Lissaboni-lepingu referendumi kohta. Ilves kaotas ühe õlle, sest oli veendunud, et niisugust küsimust kolletav Eesti ajakirjandus kindlasti temalt ei küsi.

President pidas ajakirjanikele kaks loengumõõtu epistlit. Esimene käis Eesti eduloo kohta, kus ta kasutas sõna “kihvt”. Kiitis eestlasi, kes võrreldes poolakate, leedulaste ja lätlastega ei ole hulgaliselt Iirimaale välja rännanud. Ta uskus, et see näitab, et Eestis on juba piisavalt hea elada.

“Välismaa sära on eestlaste jaoks tuhmunud, sest igaühel oli juba enne 2004. aastat võimalus Soomes tööl käia,” ütles ta ja teadis, et Eestist on välismaale tööd ja uut elu otsima läinud 35 000 inimest. Lätlasi ja leedulasi on ainuüksi Iirimaal ja Inglismaal sadades tuhandetes.

Eriti põhjaliku loengu pidas Ilves ajakirjanduse kolletumisest.

President nimetas kõiki päevalehti tiitliga “SL” ning unistas oma kodumaakonna Viljandimaa päevalehe Sakala muutumisest üleriigiliseks valgeks päevaleheks.

Evelin Ilvese iluaialembus

Evelin Ilves säras visiidil roosas, valges ja mustas. Teda viidi Iiri rahvuslikku muuseumi imetlema iirlaste võimsaid kullast ehteid, mida arheoloogid on maa seest välja kaevanud. Samal ajal kui president veetis mitu tundi Euroopa Instituudis ja James Joyce’i keskuses, imetles proua suurejoonelist lossiaeda.

Viimasel päeval, mis on vormilt mitteametlikum ja sisult ekskursioon, tehti programmi muudatus, sest Evelin Ilves soovis ka abikaasale näidata sedasama Powerscourti iluaeda.