Praegu Tallinna ringkonnakohtu kriminaalkolleegiumi juhtiv Jüri Paap jäi ordenist ilma aastatel 1979 ja 1980 langetatud otsuste eest, mis represseerisid õpetaja Helgi Rivist ja teisitimõtleja Mart Niklust.

1979. aastal nõustus Paap Rivise vallandamisega Tartu 2. keskkooli, nüüdse Miina Härma gümnaasiumi eesti keele õpetaja kohalt. Nimelt oli Rivis julgustanud õpilasi kirjutama vabadus- ja rahvusmeelset omaloomingut, millest pandi kokku kooli almanahh.

1980. aastal aga määras ta 13 päeva haldusaresti KGB ametnikele vastu hakanud dissident Mart Niklusele. “See on esimene tunnus, et Eestis püütakse siiski ehitada demokraatlikku õigusriiki, millest 15 aasta jooksul midagi välja ei ole tulnud,” ütles Niklus. “Kohtunik Paap ei vääri Eesti riigi autasu.”

President Toomas Hendrik Ilves ütles oma eilses avalduses siiski ka seda, et ta ei sea kahtluse alla kohtunik Paabi tunnustusväärseid teeneid Tallinna ringkonnakohtu looja, tänapäevase kohtusüsteemi arendaja ja pädeva kohtunikuna. “Just neil põhjustel esitas riigikohus teenetemärkide komiteele taotluse talle teenetemärgi andmiseks,” ütles president Ilves.

Pärast ordenisaajate nimekirja avaldamist pöördus presidendi poole Mart Niklus ja teatas Paabi varasematest otsustest. President palus asjaolusid uurida ning jõudis järeldusele, et Paabi langetatud otsused on põhjustanud inimestele nende rahvusliku ja dissidentliku tegevuse pärast kannatusi.

Ka president Arnold Rüütel loobus oma esimesel ordenite jagamisel kahele väljakuulutatud ordenisaajale autasu andmast. Üks oli skandaalne ekspõllumajandusminister Vello Lind, kes oli korduvalt purjuspäi laamendanud ja ka teda ohjeldada püüdnud politseile vastu hakanud. Teine oli aga Olev Vallimäe, kes oli saanud kaks aastat varem ordeni, kuid statuudi järgi peab kahe ordeni vahele jääma vähemalt kolm aastat.