Väidetavalt Eesti omaaegsest suurima pindalaga, umbes 16 000-ruutmeetrisest hoonest seisab püsti vaid keskmine, kõrgem osa. Maja seitsmendalt korruselt jälgis veel 15 aastat tagasi kotkapilgul tuumalinna tegevust Nõukogude admiral Aleksandr Olhovikov, kuid nüüd on hoone üks tiib maatasa ning eelajaloolist looma meenutav kopp ampsas eelmisel nädalal betoonitükke nagu küpsiseid.


Teisest tiivast oli alles vaid tänavapoolne aknaaukudega fassaad. Venekeelne valvur kurjustas heas okupatsiooniarmee stiilis, kui võõrad peeneks hekseldatud impeeriumivaremete vahele eksisid. Erinevalt Tallinna Sakala keskuse ümber toimuvast ei protesteeri selle hoone lammutamise vastu keegi.

Ootas väljakutseid

1995. aasta sügisel, mil Paldiskist lahkus viimane okupatsiooniarmee teenistuses olnud mees, jäi tühi hoone valve alla ja seisis mõne aasta enam-vähem tarvitamiskõlblikuna. Pööraseim jäänuki kasutamiseks soovitatud mõte oli meelitada Paldiskisse filme tegema Hollywoodi kaameramehed, kuid asi jäi soiku. Hoone lagunes ning kõik, mis seal veel kasutada kõlbas, tassiti minema.

Lõpuks andis riik kaitseministeeriumi isikus hiigelhoone Paldiski linnale, kes müüs selle linnapea Kaupo Kallase mäletamist mööda umbes miljoni krooni eest erafirmale. TKE Grupp, kes sai 21 hektarit maad koos lagunevate hoonetega endale, sattus mõne aasta eest pankrotiseisu.

“Ostuprotsess võttis palju aega – umbes aasta,” ütles pankrotis firmalt kinnistu omandanud, Paldiskis 1999. aastast tegutsenud Heiti Hääl. “Ostsime kolm kinnistut, kokku 21 hektarit, ja soovime sinna rajada tehnopargi,” ütles Paldiski Tehnopark OÜ juhatuse liige Hääl.

20 kinnistust koosnema hakkava ala detailplaneering on valmimas ning peaks kuu jooksul Paldiskis avalikuks aruteluks välja pandama. Tehnopargi arendus, maaost ja kommunikatsioonid lähevad Hääle sõnul maksma veidi alla saja miljoni krooni, millesse on arvatud ka 20–30 miljonit maaostu eest.

Hääl ei osanud veel pakkuda, kui kalliks kogu tehnopark läheb, sest esialgu on teada vaid üks kindel tehaseehitaja. “See on maailma kõrgtasemel kuumtsinkimistehas,” nimetas arendaja. Ta lootis, et aasta lõpuks võiks praegusel lammutusplatsil alata esimesed ehitustööd.

Paldiskis kütuseterminaliga alustanud ning tänaseks linnas sadakonda hektarit maad omavad ärimehed usuvad Paldiski kui areneva tööstus- ja sadamalinna tulevikku. Nad on renoveerinud kaks kortermaja ning kavatsevad linna peatänava ääres renoveerida ka kolmanda akendeta ja poolenisti katuseta elamu. Viissada inimest, kellele uues tehnopargis peaks tööd jaguma, vajavad elukohta.

Hääle sõnul oodatakse tehnoparki investeerima tootmis- ja logistikaettevõtteid. Maa-ala asub Paldiski Lõunasadama vastas, territooriumist läheb mööda ka raudteeharu.

Hääl lisas, et algul vaidlesid ja mõtlesid arendajad tükk aega võimaluse üle Pentagon püsti jätta. “Aga see oli ikka selgelt sõjaliseks otstarbeks ehitatud ning sellega polnud midagi peale hakata,” kahetses Hääl. “Ehituskvaliteet oli ehtsalt Nõukogude oma.”

Lammutustööd algasid läinud oktoobris ja arendaja lootis, et märtsi lõpus või aprilli alguses on need tehtud. Uudishimulikel on viimane aeg minna Paldiskisse lagunenud impeeriumi sümboli viimaseid varemeid kaema.