95 perega elumajas Tartus jooksevad praod mööda korterite seinu

Tartu Tartus endises sõjaväemajas elab 95 peret, kes jälgivad iga nädal, kuidas nende viiekorruselise maja seinas suurenevad praod ning hoiavad pöialt maja spetsiaalsete varraste abil kokkutõmbamise kavale. “See on nagu kaardimaja,” rääkis majaelanik Helin Lääniste. “Paneel ja tellissein on lihtsalt kuidagi kõrvuti püsti pandud, mingit vooderdist ei ole, krohvi asemel on kasutatud vee ja liiva segu.”

Anne kanali ääres Pikk 80 punastest tellistest elamu on omataoliste hulgas hullemaid. Vaid 13 aastat tagasi nõukogude sõjaväelaste ehitatud hoone kiire lagunemine on lohakuse ja kiirustamise tõttu tehtud ehitusvigade tagajärg.

Linn toetab rahaga

Viimase korruse elanik, astmat põdev lasteaiakasvataja Svetlana Arhipova näitas Eesti Päevalehele tube, kus katusest ojadena läbijooksev vesi on mitmes kohas rikkunud põrandaparketi ja lagedel haiseb hallitus. Korteris, kus peale haige naise elab väike laps, langeb temperatuur sageli 14 kraadini.

Kõrvaltrepikoja elanik Vjatsheslav Satshok demonstreeris oma magamistoa seina läbistavat mitme sentimeetri laiust lõhet, mis tema sõnul aeglaselt suureneb.

Valitsus andis Tartu linnale möödunud aastal endiste sõjaväeelamute saneerimiseks 5,5 miljonit krooni. Pikk 80 maja sai sellest ligi 700 000 krooni, mille abil on kavas kinnitada pragunevad seinad, et vältida nende kokkuvajumist.

Insener Toomas Variku koostatud kava näeb ette maja seinte pingutamist tõmbidega ehk terasest varrastega, mis tuleb paigaldada korterite põrandate alla ja vahelagedele.

23 maja ehitusvigadega

Esmajärjekorras saavad Variku sõnul tõmbid ainult kõige rohkem moondunud seinaosad. Seejärel tuleb paari aasta jooksul jälgida, kas seinte pragunemine jätkub, ja vajadusel pingutada ka ülejäänud maja, selgitas ta.

Varik märkis, et probleeme võib tekkida korteriomanike nõusoleku saamisega seinte kinnitamiseks, sest tõenäoliselt peavad nad ise kinni maksma lõhutud põrandate taastamise. Seni on projekteerija sõnade järgi oma keeldumisest teatanud vaid mõned majaelanikud.

“Maja on nii viletsasti ehitatud, et ükskõik mis me sellega ka teeks, korralikku maja ei saa me ikkagi,” tunnistas Varik, kelle sõnul ei pea elanikud pärast tema projekti teostamist vähemalt seinte kaela varisemist kartma.

Tartu linnavaraosakonna juhataja Ülle Laasi sõnul on maja seinte kokkutõmbamine kõik, mida linnavalitsus saab elanike heaks teha. Laas märkis, et Tartus asub 23 endise nõukogude armee sõdurite poolt ehitatud mitmekorruselist maja, mis kõik on ehitusvigadega.

Kuigi Pikk 80 maja lagunemine oli nähtav, said elanikud varisemisohust teada alles pärast korterite erastamist.