Nii nagu eestlastele on tähtis, et jõulud tuleksid alati valged, peab jaaniõhtugi olema soe, kuiv ja päikeseline. Paraku näitavad viimased ilmaprognoosid, et sarnaselt viimaste päevadega peaks taevataat meid ka sel tähtsal õhtul korraliku vihmaladinaga kostitama.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi sünoptik Merike Merilain nentis, et jaanilaupäevaks lubavad vihma üksmeelselt nii Euroopa kui ka Ameerika ilmamudelid. „Mõlemad prognoosid ütlevad, et juba hommikust hakkab sadama ning õhtuks on kõik vihma all,” ütles Merilain. Sadu peaks lääne poolt Eesti kohale trügiva tsükloni tõttu alguse saama Lääne-Eesti saartelt ja pärastlõunaks levivad sajupilved edasi üle kogu Eesti.

Peale tüütult pladiseva vihma on väljas ilmselt ka võrdlemisi vilu – sooja on siis oodata vaid 15 kuni 20 kraadi.

Lootus sureb viimasena

Õhtul, kui aeg on lõkked süüdata, peaks kõige tugevam sadu olema Ida-Eestis. Samal ajal aga on väike lootus, et saartel võib sel ajal hommikul valla pääsenud sadude vahele paus tekkida.

Niisiis tuleb seekord lõkke äärde minnes panna selga soojad riided ja vihmakeep või võtta kätte vihmavari ning panna jalga kummikud. „Loodame, et nii hull ikka ei ole, et vihm lõkke ära kustutab,” tähendas Merilain.

Kuigi mudelid näitavad praegu jaaniõhtuks ühesugust ilma, on Merilaini kinnitusel sellegipoolest võimalik, et kõik võib siiski teisiti minna. „Ilm ei lähe ju mudeli järgi, vaid ikka omatahtsi,” märkis ta.

Ilm pööraks siin kandis ilusaks, kui praegu Atlandi ookeani kohalt jahedat õhku toov edelavool katkeks või Eesti lähipiirkonnas tekiks edelavoolu blokeeriv  kõrgrõhuala.

Merilain viitas, et juba on praegu on selleks kaduvväike võimalus olemas – üks kõrgrõhukese on Skandinaavia kohal, teine on tekkimas Läänemere lõunaosas. „Kui see võtab kätte ja hakkab tugevnema ning jääb Venemaa kohale püsima, siis olekski ilma paranemine käes,” kirjeldas sünoptik võimalust, mille realiseerumist paraku ükski ilmamudel praegu tõenäoliseks ei pea.

Merilain soovitab jaaniõhtu täpsemal plaanimisel arvestada viimaseid ilmaprognoose, kuna need on kõige täpsemad. Jaaniku pidamise päeval võiks vahetult enne lõkke süütamist uurida ilmajaama koduleheküljelt (www.emhi.ee) Harku ja Sürgavere radari ilmapilte, millelt saab aimu pilvede liikumisest.

Sadude lõppu ei paista

Kuigi populaarne idanaabrite ilmaportaal www.gismeteo.ru, mis lubab samuti jaaniõhtuks üle Eesti vihma ja ka äikest, näitab, et ilmad muutuvad pärast jaanilaupäeva hoobilt päikeseliseks ja soojaks, ei näe Euroopa ja Ameerika ilmamudelite prognoosid seda võimalust ette: suure saju ja jaheduse taktis peaks mööduma ka jaanipäev ning vihma käest pole erilist lootust pääseda sellele järgnevatelgi päevadel.

Merilain lisas, et ilmad võivad nädala pärast praegusest veelgi jahedamaks muutuda. Nimelt näitavad ilmaprognoosid, et siis võib võimust võtta külma õhu liikvele lööv põhjavool.

„Praegu pole küll erilisi märke, millal ilmad võiks jälle ilusaks minna,” nentis Merilain.

Viimase poolsajandi jaanilaupäeva ilmaolusid uurides tuli välja, et kõige enam on sajust pääsetud Lääne-Eesti saartel, kus suvel tavaliselt sajabki vähem. Sisemaal on pooltel jaaniõhtutel vihma tulnud.

Eile andis Euroopa ilmakeskus välja uue suveilmaprognoosi ning selle järgi peaks Eestis suvi siiski keskmisest soojem tulema. Kas see ennustus ka paika peab või käitub taevataat oma suva järgi, nagu tal teinekord kombeks, näitab aeg.

Suvi keskmisest soojem

•• Ameerika atmosfääri ja maailmamere koostoimet arvestava nn NOAA mudeli pikemaajalise ilmaprognoosi kohaselt peaks suurt suvesooja jaguma kogu suve esimeseks pooleks. Hilissuveks näitab NOAA praegu tavalist soojust, kuid kogu suvi võib tulla kuivapoolne.

•• Juunis peaks nõrgavõitu ma-dalrõhulohke olema oodata kuu teisel poolel. Kokkuvõttes kujuneb juuni ilmselt siiski keskmisest tublisti soojemaks ja kuivemaks.

•• Juuli alguses peaks jätkuma juunis välja kujunenud olukord. Ennustuse järgi on ka siis päikeseliste ilmadega kõrgrõhualad ülekaalus, kuid meid peaks järjest tihedamalt külastama hakkama ka vihma toovad madalrõhkkonnad. Üldiselt kujuneb juuli siiski tavalisest soojemaks, kuivemaks ja päikesepaistelisemaks.

•• Augustis peaks suve teisele poolele tüüpilised madalrõhkkonnad ülekaalu saavutama, kuid mitte nii palju kui tavaliselt. Nii võib ka august tulla tavapärasest kuivem, ent tavalise õhusoojaga.