Juhiluba mitteomava, kuid linnalt 5000 krooni suurust isikliku auto kompensatsiooni saava Merzini küsimus pidi arutlusel olema juba eelmisel koosolekul, kuid linnavolikogu keskerakondlasest aseesimehe Elmar Sepa tahtel lükati see edasi. Sepp põhjendas ettepanekut sooviga, et erakonnakaaslasest linnavolikogu kantselei juhataja Merzin saaks ka ise arutelust osa võtta. Seepärast määratigi uueks koosoleku ajaks 18. detsember, kuid sama päeva hommikul said komisjoni liikmed kirja, milles lükati koosolek määramata ajaks edasi.

Sepp ise põhjendas koosoleku edasilükkamist suure töömahuga. „Kuna ei ole esimeest, olen ma tööga ülekoormatud,” ütles Sepp Päevaleht Online’ile.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Tallinna linnavolikogu liikme Nikolai Stelmachi arvates on selline käitumine naeruväärne, kuna nii saaks ebameeldivat teemat igavesti blokeerida.

Paralleelselt hüvesid kasutanud ei ole

Stelmachi väitel toodi eelmisel koosolekul ühe punktina välja ka asjaolu, et Merzin ei ole ise jõudnud veel teda puudutavate materjalidega tutvuda. Ometi on Merzin revisjonikomisjoni liikmele ja kontrollakti ühele koostajale Epp Alatalule saatnud oma allkirjaga kinnitatud seisukoha. Kontrollaktist selguvat asjaolu, et Merzin on lisaks iskliku auto kompensatsioonile kasutanud paralleelselt ka ametiautot, vastab kantselei juhataja, et kahe hüvitise samaaegne kasutamine on linnavolikogu määrusega välistatud. „Fakti, et sõidupäevikute kohaselt on üksikjuhtudel ametiautoga sõitnud ka kantselei juhataja, on kontrollijatele põhjendatud ning selgitatud, et kõnealuste sõitude puhul ei ole olnud tegemist kantselei juhata ametikohaga seonduvate ametisõitudega ja ametiauto kasutajaks ei ole ühelgi konkreetsel juhul olnud kantselei juhataja ainuisikuliselt. Asjaolu, et kantselei juhataja on ametiautos koos teiste teenistujatega kaasa sõitnud, ei anna alust väita, et tegu on kantselei juhataja ametisõiduga,” kirjutas Merzin.

Nikolai Stelmachi sõnul tuli volikogu jurist Helle Põld koos Merziniga siiski tema käest nõu küsima, mida edasi teha. Stelmach soovitas komisjoni koosolekust osa võtta ja oma seisukohad esitada, kuna varjata pole midagi. Merzin oli seda ka lubanud, kuid nüüd otsustati koosolek üldse ära jätta.

Kommenteerida enne komisjoni otsust ei saa

Elmar Sepp antud juhtumit kommenteerida ei soovinud, kuna enne revisjonikomisjoni otsust ei ole võimalik midagi öelda. Samamoodi vastas ka linnavolikogu esimees Toomas Vitsut. „Tallinna põhimääruse kohaselt ei avalikustata kontrollimise käigus selgunud asjaolusid ja andmeid enne revisjonikomisjoni vastavat otsust. Linnavolikogu kantselei on esitanud oma seisukohad revisjonikomisjonile ning valmis neid ka avalikult tutvustama niipea, kui revisjonikomisjon on otsuse teinud,” seletas Vitsut.

Kaotab koha?

Päevalehe andmetel on kõne all olnud võimalus, et Hilja-Anne Merzin vabastatakse kantselei juhataja ametist ning tema kohale asub abilinnapea Kalev Kallo elukaaslane, praegune linnavolikogu kantselei sotsiaal- ja tervishoiunõunik Rita Makarova.

“Hilja-Anne Merzinit ei vabastata töölt,” vastas selle peale Vitsut. 

„Ma loodan, et keskerakond vormistab oma erakonna tippliikmele palgalisa ka sisuliselt korrektsel moel. Kui elukvaliteet nõuab 5000 krooni suuremat sissetulekut, siis las Toomas Vitsut vormistab talle selle,” sõnas Nikolai Stelmach