Harjumaal Rae vallas Aaviku külas kolmapäeval seitset hoonet haaranud põleng sai alguse elumajade lähedal paiknenud laudast.

Seitsmest süttinud hoonest hävis tules neli, nende seas üks elumaja. Kahjustada said ka kaks eluhoonet ja üks abihoone. Inimesed kannatada ei saanud.

76-aastasele Aimi Reisperele kuulus laut, kust põleng eeldatavasti alguse sai, ning elumaja, mis tules hävis. Kodu, kus aastaid rahulikku pensionipõlve veedetud, langes tuleroaks otse Aimi silme all. “Saagisin maja taga parajasti oksi, kui korraga pead tõstes nägin valget suitsu. Tuli levis nii kiiresti edasi, et ka elumajast ei õnnestunud midagi päästa,” rääkis Aimi.

Ka vanaproua enda jaoks on suur arusaamatus ja ehmatus, kuidas laut üldse nii järsku põlema süttis. “Käisin just enne laudas ega näinud mingit suitsu või tuld,” selgitas Aimi.

Kuna sündmuskohal puhus tugev tuul, võtsid lähedal olevate majade eterniitkatused kergesti tuld. Päästetöötajail õnnestus mõned majad tule küüsist päästa, kuid üllatav oli siiski, et tuli “hüppas” üle kahe maja ning põletas maha elumaja kõrval olnud ehitustoa.

Jelene Magus oli üks neid õnnelikke majaomanikke, kelle kodust tuli üle hüppas. “Katus oli leekides, kuid pääsesime kõige hullemast. Tuli suudeti ära kustutada ja tuleb leppida vaid veekahjustustega,” rääkis Magus.

Häirekeskus sai teate tulekahjust kolmapäeva õhtul kell 18.16. Sündmuskohale saadeti viis päästeautot, viis paakautot ning muud kustutus- ja päästetöödeks mõeldud tehnikat, mis jõudis kohale ligi kümne minutiga. Tipp-ajal töötas sündmuskohal 14 päästeautot.

Lisaks hävis tules kaks sõiduautot ning üks veoauto. Tule levik teistele läheduses asunud hoonetele õnnestus päästetöötajatel piirata kella 20.30 paiku, lõplikult saadi põleng kontrolli alla kell 23, järelkustutustööd lõpetati pärast kella üht öösel. Päästetöid raskendas tugev tuul.

Majad polnud kindlustatud

“Minu andmetel ei olnud ükski põlengus kannatada saanud maja kindlustatud,” ütles Rae vallavanem Raivo Uukkivi. “Loomulikult pakume kannatanutele abi kahjude korvamisel ning põlenud hoonete korrastamisel ja prügi äraviimisel. Kodu kaotanud Aimi ütles sotsiaaltöötajatele, et ei soovi mingisugust abi ning saab ise hakkama. Kui proua hiljem siiski aga abi vajab, aitame me kindlasti,” lisas Uukkivi.

Kodud muutuvad tuleohutumaks

•• Päästeteenistuse esimese poolaasta statistika näitab, et vähenenud on nii tulekahjus hukkunute ja vigastatute hulk kui ka eluruumides juhtuvate tuleõnnetuste üldarv.

•• Tänavu esimesel poolaastal hukkus Eestis toimunud tulekahjude ja nende kahjuliku toime tagajärjel 70 inimest. Eelmisel aastal oli samas ajavahemikus hukkunuid 84. Juulis on tuli röövinud neli inimelu.

•• Eluhoonete põlengutes vigastatute arv kahanes mulluselt 83-lt tänavu 67-ni.

•• Tänavu korraldatakse ka kaks suurt reklaamikampaaniat, mille põhieesmärk on suitsuanduri propageerimine.