“Sumpasin kohati rinnuni ulatunud jäises vees poissi kätel hoides paarsada meetrit, enne kui päästjad appi jõudsid,” meenutas John Anthony Pass (38) praegu üliraskete vigastustega Mustamäe haiglas lebava Argo Pere (10) päästmist. “Poisi olukord oli väga raske, sest tema jalalaba vaid rippus sääre küljes, sest jalakont oli puru. Olin enne lennukist väljatõstmist tema jalale pannud Ïguti.”

Paanikat polnud. Seejärel aitas Hiiumaal Suuremõisas esivanemate pärandatud maja omav Pass lennukist välja rangluu ja sääreluu murdnud Hilja Hiisi (62) ning tõstis ta lennuki murdunud tiivale.

“Millelegi polnud aega mõelda, sest lennukikütust voolas välja ja lennuk võinuks iga hetk põlema minna või plahvatada. Lennukisse kinni jäänud inimesed võinuks sisse põleda,” rääkis Pass. Tema sõnul aitasid teda lennuki stjuardess ning tõsisemate vigastusteta pääsenud reisija Aare Prank.

“Igal pool oli kohutav bensiinihais, hea, et sealt õiges suunas minema saime,” ütles Pass.

Lennuk jäi kukkudes sellisesse asendisse, et vraki avariiluugist väljudes ja otse minnes sattus pärast sadakonna meetri läbimist välule. Muudes suundades minnes võinuks põlvini ulatuvas jäises vees pikalt sumada.

Jalamarrastustega pääsenud Passi sõnul ei tekkinud lennuõnnetuse tõttu paanikat, sest inimesed olid nii ‰okeeritud, et keegi ei hakanud isegi karjuma. Vaid lapsed nutsid.

“Kõik juhtus ju nii kiiresti, et isegi piloodid ei jõudnud reisijatele midagi öelda,” sõnas peaaegu igal nädalal lennukiga Hiiumaale sõita tavatsev kanadalane. Tema sõnul hakkas lennuk minut enne õnnetust kõikuma, Pass pani pea põlvede vahele ning siis järgnes õõvastav kukkumine.

“Pärast kukkumist läksid illuminaatorid puruks ja lennuki salongi hakkas vett sisse voolama,” kirjeldas ta. “Algul mõtlesin, et kukkusime merre, kuid siis nägin aknast puid. Arvan, et vette kukkumine hoidiski plahvatuse ära.”

Kanadalase sõnul tuleb kiita Hiiumaa päästeametnikke, kes jõudsid operatiivselt sündmuskohale ja tegutsesid väga professionaalselt.

Shampanja võttis pinged. Läbimärjad Pass, stjuardess ja Prank läksid pärast abi saabumist Palade poodi, kust neile anti kuivi riideid ning jalatseid.

“Olime pääsemise üle lihtsalt õnnelikud ja jõime teed ja ‰ampanjat,” sõnas Pass. Tema sõnul ei kavatse ta lendamisharjumusest loobuda. “Õnnetus ei muuda midagi,” kinnitas ta.

Ärimehena tegutseva Passi sõnul on see tal teine kord surmaohtu sattuda. Kaheksa aastat tagasi paiskus sõiduauto, milles Pass oli, veoautoga kokkupõrkest maantee kõrvalritta ja hiljem tuli inimesi sõiduautost päästmiseks välja lõigata. “Pääsesin toona ühegi kriimuta,” ütles ta.