Juuli keskel Pärnu Uue Kunsti Muuseumi jõudev skandaalse Rootsi kunstniku Elisabeth Olssoni fotonäituse avaldamine "Ecce homo" põhjustas Rootsis suurt pahameelt ja sellele andis negatiivse hinnangu ka Rooma paavst Johannes Paulus II.

"Aktsepteerin neid autoriteete, Pärnu linn ei peaks olema koht, kus eksponeeritakse näitust, mida ristirahvas taunib," ütles Andres Põder. Tema sõnul kujutatakse Olssoni piltidel Jeesust lesbide ja homode seltskonnas nii, et sellega aktsepteeritakse kogu homoseksualismi. "Jeesust ei vastandata homoseksualismiga, vaid pigem samastatakse," ütles ta.

Põderi hinnangul on see kogu kristliku traditsiooni ja kristlaste usuliste tunnete solvamine, kui Jeesuse isikut kasutatakse sellises kontekstis. Põder ei usu, et tema sekkumine näituse ülespaneku peatab. "Ma olen veendunud, et keegi sellega tõsisemalt tegelema ei hakka, see on pigem moraalne üleskutse," ütles ta. Ta lisas, et ise ta Olssoni fotosid vaatama ei lähe.

Praost Andres Põderi kirja koopia saanud Mark Soosaar ütles, et jagab praosti seisukohti ega luba kellegi usulisi tundeid riivata, kuid inimeste teadmised ei peaks piirduma ajakirjanduses avaldatud informatsiooniga kunstielust suures maailmas. "Nii pärnakatel kui ka meie linna külalistel võiks olla võimalus näha Rootsis selle sajandi suurimat diskussiooni sünnitanud näitust ning kujundada nähtu põhjal oma arvamus," kirjutas ta vastuseks.

Soosaar lubas võtta tarvitusele ettevaatusabinõud, et fotosid ei näeks inimesed, kes ei soovi neid vaadata. Olssoni teoseid ei eksponeerita avalikes ruumides, vaid selleks valmistatakse spetsiaalne heli- ja valguskujundus. "Näitus oma religioosse sõnumi ja intiimse vormiga eeldab seda ja selline oli ka kunstniku soov," ütles Soosaar. Ta lisas, et ootab näitusele ka praost Andres Põderit, et ta kujundaks arvamuse näituse enda põhjal. "Ta ei saa olla kaasaegne jumalasulane, kui ei ole informeeritud otsestest algallikatest nii kiriku kui ka kunsti maailmas, sest kirik ja kunst teevad sama tööd, nad ei lase inimese hingel umbrohtu kasvada," lausus Soosaar.