Toonane justiitsminister Märt Rask mõistis 2001. aasta mais esmakordselt Eestis 50 000-kroonise rahatrahvi kohtutäiturile, kes nõudis ministeeriumi hinnangul oma klientidelt ebaseaduslikku ettemaksu. Ettepaneku Harju- ja Tallinna piirkonna kohtutäituri Raul Uessoni 50 000 krooniga trahvida tegi Tallinna linnakohtu esimees Helve Särgava, kelle sõnul tingisid nii suure trahvi täituri korduvad rikkumised ja see, et mees õigustas oma käitumist.

Raul Uesson kaebas ministri käskkirja kohtusse ning võitis nii esimese- kui ka teise astme kohtus. Kohus leidis, et justiitsministri käskkirjas on oluliselt rikutud distsiplinaarkaristuse määramise põhinõudeid. Käskkirjast ei selgu distsiplinaarsüüteo sisu ega faktilised asjaolud, süüteo kirjeldus ei vasta tuvastatud distsiplinaarsüüteo koosseisule.

Kohus tühistas käskkirja ning mõistis justiitsministeeriumilt Uessoni kasuks välja kohtukulud.

Raul Uessoni sõnul viis justiitsministeerium 2001.aasta märtsis praktiliselt üleöö läbi reformi, millega likvideeriti senised maa- ja linnakohtute alluvuses olnud täitevosakonnad ning nende asemele nimetati tööle atesteerimise edukalt läbinud vabakutselised kohtutäiturid.

Uessoni hinnangul viidi reform ellu pealiskaudselt ning kohtutäitureid ei aidatud piisavalt küsimuste ja probleemide korral, „Küll aga oldi varmad iga kaebuse korral kohtutäitureid karistama,“ lausus Uesson.

Endise kohtutäituri sõnul ei ole toonane minister ega linnakohtu esimees tema ees seni vabandanud, lisaks venitas justiitsministeerium talle kohtukulude hüvitamisega.