Kohtu taotlusel mõõtis Tartu tervisekaitsetalitus Tartu vangla eelvangistuse kahes jalutusboksis helivõimendusseadmete töötamisest tingitud müra ekvivalenttaset, samuti fikseeriti müra foon.

Tulemused näitasid, et ruuporitega boksides ei olnud müra helirõhu tase piirtasemel ega isegi kriitilisel tasemel, vaid oli need ületanud.

“On raske ümber lükata kaebuse esitaja väidet, et ruuporitest kostuv vali heli mõjub tema tervisele halvasti, eriti kui müratase jalutusboksis ületab kriitilise piiri,” seisab kohtu otsuses.

Kohus tegi vanglale ettekirjutuse mitte paigutada kaebuse esitajat jalutamiseks boksi, milles müra helirõhu tase ületab ettenähtud piirtaseme.

Kohtu paberitest selgub, et vangla kasutab valjuhääldite kaudu valju muusikat või raadiosaateid eesmärgiga tõkestada kinnipetavate omavahelist suhtlemist.

Vangistusseaduse kohaselt on vangla või arestimaja kohustatud kasutusele võtma kõik meetmed, et välistada eri kambritesse paigutatud vahistatute omavaheline sidepidamine. 

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Mart Siilivask ütles Päevaleht Online´ile, et Tartu vangla kaebab selle kohtuotsuse edasi.