Vahel ei nõustu puhkemajade omanikud ka siis lõpetajatele maja või ruume üürima, kui õpetaja on lõpetajatega koos peol.

Tallinna Õismäe humanitaargümnaasiumi lõpetaja Liisi Org tunnistas, et väga paljudest puhkekeskustest ja peopaikadest öeldi neile ära juba aasta algul. “Meile endilegi oli üllatuseks, et mitmed kohad nõudsid peo eest vastutajaks vähemalt 25-aastat inimest, samas kui Eesti Vabariigi seaduste järgi on inimene täiskasvanud alates 18. eluaastast.”

Oru sõnul tuli neil teha ka ettepanek direktorile muutmaks lõpupeo kuupäeva, sest peokohta ei õnnestunud saada õigeks päevaks. “Olgugi et meie peole on kutsutud ka kõik õpetajad, ei usalda enamik puhkebaase noori ning keelduvad põhimõtteliselt rentimisest.” Oru sõnul läheb nende pidu Männioru puhkekeskuses inimese kohta maksma 300–400 krooni.

Viimsi keskkooli abiturendi Ege Mölderi sõnul on 12. klassi lõpupeo kohta leida siiski tublisti lihtsam, kui seda oli põhikooli puhul. “Nüüd kui enamik meist on täisealised, siis on Tallinnast välja ikka võimalik mingi peopaik leida, kuid loomulikult tuleb ka seda juba jõuludest alates otsima hakata, sest arvestada tuleb paljude keeldumistega.”

Lõpureis Bulgaariasse

Anneli Ilomets, kes lõpetab Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi, ütles, et kesklinnas koha leidmine on võimatu juba see-tõttu, et baarid ja kohvikud küsivad suurt üürihinda.

“Traditsiooniliselt on meie kooli lõpupidusid peetud Von Krahli baaris, kuid sellel aastal me nende soovitud summat enam maksta ei jõua.” Ilometsa sõnul küündisid üüritasud mõneski kohas kuni 100 000 kroonini.

Tallinna inglise kolledži lõpetaja Liisa Margus ütles, et sellel aastal organiseeris nende klass endale lõpureisi Bulgaariasse ning seetõttu polnud vaja peokohta otsida. “Minu õde lõpetab sellel aastal aga 9. klassi ning nende klass leidis pärast pikka otsimist tutvuste läbi peo jaoks vaid ühe vana bordelli Kakumäel,” lisas Margus.

Pirita majandusgümnaasiumi lõpetajad on aga juba aasta algusest organiseerinud oma lõpupidu Aegna saarel, kus ligi 900 krooni eest inimese kohta saavad noored peale ööbimise ja lõunasöögi ka näiteks ajalooretke, rääkis kooli lõpetava Siimu ema Tiina Vahtras.

Koolilõpetajad ei räuska

•• Nõmme Villa ruumide üüriga tegeleva Roman Doma‰evski sõnul ei saa siiski öelda, et koolilõpetajad palju hullemini räuskaksid või maja lõhuksid, kui seda täiskasvanud teevad. “Kui pidusid karta, siis ei saaks üldse maja väljarentimisega tegeleda,” oli Domaševski optimistlik, nentides, et senini pole tõesti mingeid suuremaid probleeme noortega ette tulnud. Siiski peab lepingu sõlmija olema vähemalt 21-aastane inimene, kes vastutab ka peo kulgemise eest. 

•• Kesk-Eestis asuva Kaiu puhkebaasi juhataja Mare Lauri sõnul ootavad nende puhkebaasi sellel aastal ees Tallinna 21. kooli ning Jõgeva gümnaasiumi lõpupeod. “Loomulikult tähendab see riski võtmist, kuid riske tulebki elus võtta,” arvas Lauri, kes peab koolilõpetajaid siiski juba täiskasvanud inimesteks, kes ise oma tegude eest vastutavad.