Koolivaheaja eel tabas Saaremaa ühisgümnaasiumi lapsi ja lapsevanemaid ebameeldiv üllatus: kooli juhtkond otsustas lastele pabertunnistusi mitte väljastada, teave laste hinnete ja edasijõudmise kohta on vanematele kättesaadav nüüdsest vaid internetipõhises e-koolis. Tunnistuste väljaandmise eest hoolitseb kool ise – riigilt tellitakse ainult 9. ja 12. klassi lõputunnistused. „Emotsionaalselt on tunnistuste kätteandmine tähtis nii lastele kui ka lapsevanematele,” ütles Eesti Päevalehele haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm, kes on ka ise sama kooli vilistlane.

„Tunnistuste pidulik kätteandmine veerandi ja aasta lõpus on paljudele peredele sama traditsiooniliseks muutunud nagu sinna juurde kuuluvad tort ja lilledki,” leidis Holm, kes on ühtlasi Tiigrihüppe Sihtasutuse nõukogu liige. Tema sõnul tuleb arvestada, et kõigil ei ole kodus internetiühendust. Kooli juhtkonna otsus on pannud suhted lapsevanematega käärima – protestiks uue korra vastu otsustasid ühe algklassi lapsevanemad ühiselt tegutseda ja anda ise lastele ühistööna valminud tunnistused pidulikult üle. Varem olid vanemad teinud koolile ettepaneku tunnistuste väljaandmist rahastada, kuid juhtkond lükkas selle tagasi.

Arusaamatu otsus

„Ministeerium ei tea veel, mis sellise otsuse taga peitub. Kuna lapsevanemad avaldasid soovi tunnistuste eest tasuda, siis vaevalt on põhjused ainult rahalised,” lisas Janar Holm. Miks näiteks ei kasutatud kompromissvariandina kas või lihtlabast printerit, jäi paljudele lapsevanematele samuti selgusetuks. Saaremaa ühisgümnaasiumi direktorilt Viljar Arolt eile kommentaari saada ei õnnestunud, seetõttu pole teada, kas kooliaasta lõpus tunnistused antakse, ega seegi, kui palju koolil rahaliselt kokku hoida õnnestub. Kuigi klassitunnistuse vormi kinnitab iga kooli õppenõukogu, peaks seaduse järgi iga elektroonilise registri pidaja soovi korral ja taotleja tehnilistest võimalustest lähtuvalt väljastama dokumendi ka paberkandjal.