Keskerakond

7 punkti

Loome Eesti filmitööstuse arendamiseks Eesti filmi fondi, mille eesmärk on pakkuda investeerimistoetust Eesti filmiproduktsioonile.

Suurendame teadus- ja arendustegevuseks eraldatavate vahendite hulka 1%-ni SKT-st. Toetame rahvusteaduste arengut Eestis ning tihedamat koostööd teiste riikidega loodus- ja täppisteaduste valdkonnas. Seome Eesti teaduse arengukavad senisest rohkem teadmistemahukale tootmisele suunatud majanduse ja kultuuri arengu vajadustega ning viime orienteerituse teadussaavutuste kiirele rakendamisele. Soodustades laste huviringides käimist tekitame järjekordselt suurema kandepinna võimalike teadus- või filmihuviliste tekkeks. Kui lastel on varakult võimalused tegeleda tänasest laiemalt kõnealuste valdkondadega, on tulevaste professionaalide kujunemise tõenäosus suurem. Seega võib öelda, et soodustame tuleviku tegijate kujunemist.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

10 punkti

Ükski Nobel ega Oscar ei tohi jääda saamata seepärast, et keegi on pärit vaesemast perekonnast või Eesti äärealalt ega ole saanud võimetekohast haridust. SDE nutikas lastetoetus tagab igale lapsele aastas 300 eurot huvi- ja sporditegevuseks. Parandame hariduse andmise kvaliteeti ja teeme Eestist rahvusvahelise teaduse tõmbekeskuse. Meie tudengigarantiide programm võimaldab ainult õpingutele pühenduda. Tuleb luua võimalused, et uued Juri Lotmanid saabuksid Tartu ja Tallinna ülikoolidesse.

Isamaa ja Res Publica Liit

4 punkti

Maailmas jõuavad absoluutsesse tippu erakordsed talendid. Seisame selle eest, et igaühel oleks võimalik saada hea haridus ja ennast igakülgselt muul moel realiseerida. Esimesed sammud tulevaste Oscari ja Nobeli võitjate eluteel sõltuvad suuresti õpetajatest. Seega tuleb kiirendada õpetajate palgatõusu.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

6 punkti

Oscar on juba käeulatuses, mis see Nobel siis ära ei ole! Vaja on toetada talendikaid vaimuinimesi, mitte jagada projektipõhiseid almuseid kultuuri rahastamise nime all. Vaja on mõista, millal on mõnel säraval erandil potentsiaal saada staariks, ning anda talle kogu rahva ja riigi moraalne ja aineline tugi.

Eesti Vabaerakond

5 punkti

Ainult ajudega. Peale hariduse tuleb tagada, et eestlasi jätkuks.

Eestimaa

Rohelised

12 punkti

Teadusele 3% SKT-st, eriprogrammid eriti tugevatele õpilastele. Eesti diplomaatia peab lahendama Ukraina kriisi, siis tuleb ka rahupreemia. Filmivaldkonna areng vajab muidugi lisaraha nii filmitegemiseks kui ka turunduseks. Oscar on siiski USA-keskne ja selle auhinna saamine oleks võimalik, kui Eesti filmitegijad töötaksid USA-s.

Eesti Iseseisvuspartei

1 punkt

Küsimustikule vastamine oleks poliitilisele repressioonile allumine ja me ei osale sellistes asjades.

1. Tuletame meelde, et eelmistel valimistel said kompassi poolt kõige rohkem hääli kristlikud demokraadid, tegelikkuses said aga 0,5%. 2. Teie meetodis esinev „spetsialistide” hinnanguga ristamine tähendab tegelikkuses meelevaldset ülbitsemist. 3. Tuletame meelde, et teie „spetsialistide” sisuline nimi on poliitiline prostituut.

Rahva Ühtsuse Erakond

2 punkti

Kaur Kenderi viimane kirjatükk sobib mõlemaks.

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei

3 punkti

Mitte enne kui haridust, aga eriti teadust ja tehnoloogiat hakatakse finantseerima euroopalikus mahus (praegu 1/3 EL-i keskmisest). Muidu loeme varsti mõne eestlase nime teiste riikide laureaatide nimekirjast. EÜVP nõuab, et jätkuks riiklik hariduse finantseerimine ja taastataks riiklik kesk- või kutsekeskhariduse nõue.

KOMMENTAARID

Tanel Kerikmäe

Põhimõtteliselt nõus reformaritega, aga riik võib ju ametlike edulugude kõrval „unustada” muud potentsiaalid. Keskerakond on ehk liiga idealistlik-lahmiv teemas, kus ei ole eriti kaasa räägitud, ja sotsid ei selgita, mis hoobadega see hariduse andmise kvaliteedi parandamine siis käiks. IRL-i põhjendus on Aaviksoo teerullipoliitikat arvestades veidi küüniline, kuigi õpetajate palgatõus on kahtlemata vajalik.

EKRE puhul tekib küsimus, kes siis ikkagi otsustab ja kas Oscar kaalub üles mingi sotsiaalse õppegrupi alarahastamise. Vabaerakonna arvamus, et Oscari ja Nobeli preemia tuleb üksnes ajude toel, alahindab teadusrahastuspoliitika mõju ega edesta seekord RÜE-t pealiskaudsuses. Roheliste ja Vasakpartei konkreetsed rahastuse ettepanekud on mõtlemapanevad.

 

Külli-RiinTigasson

Reformierakonnal on õigus – Oscar või Nobel ei saa olla eesmärk omaette. Aga Reformierakonna idee hakata kindlaid võtmevaldkondi välja valima on küsitav, kui see tähendaks, et mõne teise valdkonna talendid, kelle valdkond ei ole „välja valitud”, tajuksid veel suuremat survet realiseerida end just väljaspool Eestit.

 

Krister Paris

Uskumatu, kuidas mingi poliitiline mula iseenesest suust voolama hakkab, kui küsimuse all on teema, millest aru ei saa. George Orwell iseloomustas seda väljendiga „prääkpruuk”. See on kõne, mis väljub pardi kombel prääksudes kõrgema närvitalituse osavõtuta. Seda siis mõne, eeskätt suurema partei mulli ajamise kohta.

Muidu aga joonistuvad mingid valikukohad ikkagi välja: juhtiv käsi või nähtamatu käsi? Rohelistele boonus arusaama eest, et poole võrrandist lahendaks Eesti astumine Ühendriikide koosseisu.