Rahandusministeeriumi plaan vähendada hasartmängumaksust kultuurkapitalile toetusteks minevaid summasid tekitab kultuuritegijates protesti.

Samuti sihtfinantseeringu abil rajatud Kumu direktor Marika Valk ütles, et näeb maksusummade ümbertõstmises raha vähenemist teiste valdkondade jaoks peale kultuurirajatiste ehituse. “Kui see nii ei ole, on see muidugi hea. Praegune suurte kultuuriobjektide rahastamise süsteem toimib tegelikult hästi ja ma ei mõista, mis muutub ridade mujale tõstmisega,” lausus ta.

“Kulka” näitekunsti sihtasutust juhtiv Kalju Komissarov ja riigikogulasest teatritegelane Indrek Saar olid ebameeldivalt üllatunud, et muuseumiehituseks plaanitakse raha haugata “kulka” muu tegevuse arvelt.

“Ma loodan, et tegemist on kellegi tööõnnetusega. Me ei toeta kindlasti rahastamisaluste muutmist. Ma veel kord loodan, et see on mingi vana eelnõu, mis on kogemata kombel rahandusministeeriumist välja läinud,” ütles riigikogu sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni aseesimees Indrek Saar.

Lavastaja Kalju Komissarov, kes arutas kultuurkapitali nõukogu liikmena alles eelmisel nädalal nii kultuuri- kui ka rahandusministeeriumi esindajatega asutuse tegevust, avaldas imestust, et koosolekul ei räägitud muudatustest sõnagi.

26 miljonit krooni

“Kuulsin sellest alles Raul Alt-mäelt (kultuurkapitali juht – toim), kui ta kirjutas mulle eelarve kuni 26 miljoni kroonisest kärpest. See tähendab, et sihtkapitalide jagatav raha väheneb oluliselt,” nentis Komissarov.  

Minister Laine Jänes kommenteeris eelnõu sama argumendiga, millega rahandusministeerium: kultuurisfääri tulev raha suureneb. “Üks rahavoog, mis seni liikus kultuurkapitali kaudu, liiguks kultuuriministeeriumi kaudu,” selgitas Jänes.

ERM kerkib muu kultuuri arvelt


•• Hasartmängumaksu seadusemuudatus võtab kultuurkapita-lilt ehitusraha, mis suunatakse ERM-i rajamiseks ja Kumu ehituse eest tasumiseks.

•• Ehitusraha haldab edaspidi kultuuriministeerium ja nüüd on selle osakaal hasartmängumaksust viis protsenti suurem.

•• Kultuurkapitalile jääb 12 protsenti hasartmängumaksuraha – viis protsenti vähem kui toetusteks ja muuks praegu.

•• Kultuurkapitali eelarve on 451,2 miljonit krooni.