Maaklerite tähelepanekute järgi kolib Lasnamäele üha enam Narvast ja Kohtla-Järvelt pärit venekeelseid inimesi, seal on neil omakeelne keskkond ja tuttavad juba ees.

Laagna tee naabrusse Virbi tänavale ehitab Onix Invest 16-korruselist elumaja. Päikese-pruunid ehitajad saalivad hoovis edasi-tagasi. Oktoobris valmiva elamu 76 korterist on 1,36–2,09 miljoni krooni eest müüdud või ostuks broneeritud 27. “Seal on eestlasi-venelasi pooleks,” iseloomustab müügiga tegelev Külli Hansen.

Pindi Kinnisvara eluruumide osakonna juhataja Pärle Sepping-Raud ütles, et enamiku Lasnamäe korterituru klientidest moodustavad venelased, eestlased pigem müüvad. “Eriti just ida poolt, Kohtla-Järvelt ja Narvast, kolitakse Lasnamäele. Seal on omakeelne keskkond ja tuttavad ees,” ütles ta.

Ka kinnisvarabüroo Uus Maa äärelinna korterite osakonna juhataja Svetlana Arro tähelepanekute järgi tuleb Lasnamäele uusi elanikke peamiselt Ida-Virumaalt, Narvast ja Jõhvist. Ent ka inimesed, kes on Lasnamäel varem korterit üürinud, eelistavad korteriostul tihtilugu juba tuttavat rajooni. “Eestlased, kes elasid enne Lasnamäe lõpus, otsivad eramaja, aga tahavad ikka jääda Lasnamäele,” ütles Arro.

Müüt, et Lasnamäel on elupind kõige odavam, purunes Arro sõnul aegu tagasi. “Pole enam seda buumi ja hinnad on natuke alla läinud. Lasnamäel viis kuni seitse, Mustamäel kümme protsenti,” märkis maakler.

Kahetoalise korteri hind Lasnamäel ja Mustamäel on samas suurusjärgus, korteri eest küsitakse Uus Maa kvartalikokkuvõtte järgi keskmiselt 1,15–1,25 miljonit krooni. “Kelle ostusoov ei sõltu piirkonnast, valib võimalusel Lasnamäe korteri, sest see on linnale lähemal ja infrastruktuur on parem,” ütles Arro.

Turule nagu keeletundi

Virbi tänaval eile lõunal lastega jalutuskäiku teinud Jelena Zahharenkova-Näksi (32) kolis Mustamäelt Lasnamäele kolm ja pool aastat tagasi ja on rahul kõigega peale selle, et väheste puude tõttu on paik tuuline ja polikliinikusse kodust pikk maa. “Andrei on vene lasteaias, aga lapsed õpivad seal eesti keelt. Infot on rohkem eesti keeles. Eestlastest naabritega tervitame, külas just ei käi,” kirjeldas naine.

Kaubanduskeskuse juures tomatite ja astritega kaupleva Lehte (72) sõnul andsid pronksiöö sündmused Lasnamäel esialgu tunda. “Oli natuke vaikust, aga see läks ruttu mööda,” nentis ta. “Venelased püüavad eesti keeles rääkida, mõni tuleb nagu keeletundi ja harjutab.”

Venekeelne linnaosa

•• Praegu elab Tallinna suurimas ja uusimas linnaosas 112 097 inimest, sh 28 971 eestlast, 57 776 venelast, 6271 ukrainlast ja 3498 valgevenelast. Lasnamäe rahvastikuregistri osakonna vanemregistripidaja Reet Detkovski sõnul ei pea linnaosa eraldi rahvuste kaupa statistikat, kuid igapäevases asjaajamises kõlab vene keel selgelt sagedamini.

•• Kaheksast linnaosast on vene õppekeelega üldhariduskoole eesti koolidest enam lisaks Lasna-mäele vaid Haaberstis. 2004. aastal sulges linn õpilaste vähesuse tõttu 165 õpilasega venekeelse Ümera põhikoolile lisaks eesti õppekeelega Tondiraba keskkooli ja Katleri põhikooli, kuhu oli ühtekokku jäänud 480 last.

•• Enam kui 20 aasta eest kesklinnast Lasnamäele kolinud Detkovski hinnangul on elu Tallinna uusimas linnaosas järjest paranenud. “Mina olen küll väga rahul,” kiitis ta. “Tagasi kesklinna küll ei tahaks!”