Keskmiselt kulutab turist Eestis reisi jooksul 3500 krooni.

“Nende inimeste kulutuste struktuur oli hoopis teistsugune, kes olid siin nädala jagu seoses mastaapse lauluvõistlusega,” lausus Kallas. “Öö hotellis maksab keskmiselt 1800 krooni, söök nädala jooksul 2500 krooni, lisaks osteti paari tuhande krooni eest kaasa meeneid ja asju. Samuti liituvad kulutustele transport ja meelelahutus.”

Turismiagentuur ei kavatse ürituse majandusanalüüsi teha, kuna info on killustunud institutsioonide vahel ja keegi ei pea seda enda pärusmaaks.

Eurovisiooni lauluvõistluse ajal viibis Tallinnas ligikaudu 900 välisajakirjanikku, 850 delegatsiooni liiget ja 3000 välismaalt Eurovisiooni lauluvõistlusele lõppkontserdi pileti ostnut.

“Inimesi ei tulnud siia tavapärasemast rohkem, kuna hotellide mahutavus on konstantne,” ütles Kallas. “Seetõttu ei tulnud sealt tõenäoliselt otsest lisatulu. Hotellide keskmine täitumus on 86 protsenti ja sellest oluliselt kõrgemale ei saa minna.”

Eri hinnanguil võiks Eurovisiooni lauluvõistlus Eestile toota kogutulust 20 protsenti kohe ning ülejäänu tuleks pikema aja jooksul.

“Inimeste motiivid on raskesti lahterdatavad,” ütles Kallas, kelle sõnul tundus Eurovisiooni lõppvõistlus Tallinna-keskse sündmusena. Samalaadsed üritused kergitavad sõltuvalt sektorist kaupade ja teenuste hinnataset 15 protsendi võrra.

Iirimaad aitas Eurovisiooni korraldamisega kaasnev tähelepanu esimesel korral, hilisemate korraldamistega kaasnev positiivne mõju jäi peaaegu olematuks.