Eesti suurim lihatöötleja Rakvere lihakombinaat seevastu arvab, et Leedu turul tekib ekspordikeelu ja massitapmise tõttu ülepakkumine, hinnad lähevad alla ning ka Eestisse hakkab sisse pressima odav sealiha.

„Kui Leedu turul tekib kodumaise sealiha vastu tõrge, siis võib avaneda võimalus suurendada Eesti sealiha eksporti,” ütles kombinaadi direktor Anne Mere. „Siiski on suurem tõenäosus, et Rakvere sealihaeksport Leetu satub tugeva hinnasurve alla, kuna turul on üleküllus.”

Selveri kaubandusketi hinnangul Leedu seakatk Eestit ei mõjuta. „Tõenäoliselt ei ole lühiajalisel ja ühte riiki puudutaval haiguspuhangul mõju ka hindadele,” ütles Selveri avalike suhete juht Annika Vilu.

Seakasvatajad hirmul

Eesti seakasvatajate telefonid on viimasel paari päeval olnud punased, sest varem Leedust elussigu ja sealiha ostnud Venemaa kombinaadid otsivad ärakukkunud tarnetele asendust. „Segadus võib kesta paar-kolm kuud ja hinda vaid väga vähe mõjutada, sest Euroopas pole sealiha puudujääki,” ütles Lääne-Virumaal elussigade ekspordiga tegelev Urmas Laht. „Balti turule nii lühikese ajaga elussigu juurde ei tule, üksnes turgu jagatakse ümber.”

Samas tunnevad seakasvatajad taudi ees hirmu. „Turgu tervikuna see taud ei vapusta, kuid ohvriks langenud farmeri laostab kindlasti,” rääkis Laht. „Vähe tõenäoline, et Leedus sigu vedanud ja saastatuse kahtlusega sõidukid Eestisse jõuavad. Kuid seda ei saa välistada ja meie farmerid on väga valvsad.”

Veterinaaramet kehtestas Eesti loomakasvatajate kaitseks 48-tunnise karantiini ja täiendava desinfitseerimise nõude Leedust saabunud loomaveokitele.

Seakatk ei ohusta ameti peadirektori Ago Pärteli kinnitusel inimest, sest isegi nakatunud liha söömine haigestumist ei põhjusta.

Tapetakse tuhanded Leedu sead

•• Loomakasvatajaid tabas vapustus 1. juuni hommikul, kui Leedu keskosas Jonava maakonna Beržai farmi Šilai laudas avastati 63 loomal seakatk. Kuna seakatk levib kiiresti, hukatakse kõik farmis olnud 15 900 siga. 2. juunil avastati seakatk sama farmi 2300 seaga Prauljai laudas ja 5200 seaga Blauzdžjai laudas.

•• Leedu sanitaarteenistuse kinnitusel hukatakse kõik sead, mille farmid olid viiruspuhangu kohaga otseses kontaktis. Lisaks kehtestas Leedu valitsus sigade ekspordile ja impordile keelu, sest Euroopa Liidus valitseva korra kohaselt peab iga riik ise oma taudipuhangutega toime tulema.

•• Nakatunud farmidele määrati 10 kilomeetri raadiusega keelu-ala, kuhu ei tohi loomi juurde tuua ega sealt välja viia.

•• Leedu teavitas haiguspuhangust oma peamisi kaubanduspartnereid Lätit, Poolat ja Venemaad.

•• Põllumajandusministeeriumi andmetel ei impordi Eesti Leedust elussigu, küll aga veeti tänavu kolme esimese kuuga sisse 44 tonni Leedu sealiha.