Hispaania lennufirma Iberia töötajad protesteerisid reedel 11-tunnise streigiga selle vastu, et Hispaania lennuamet ei tahtnud pikendada nende firma pagasikäitlemise lepingut Barcelona lennuväljal ja nad oleksid jäänud tööta.

Osa reedel Barcelonasse jäänud eestlastest pääseb lendude ülerahvastatuse tõttu koju alles sel reedel. Mõned reisijad tulid Tallinna tagasi ka Pariisi ning Zürichi ja Frankfurdi kaudu, kuid kõik kulud seoses reisiplaanide muutmise või Barcelonasse jäämisega peavad nad ise kandma.

Nagu palavas trammis

“Lennujaam oli täiesti välja lülitatud, reedel jäi välja lendamata 200 000 inimest. Kuigi täna lennujaam töötab, on see siiski kaoses, sest siiajäänud inimesed peavad ju kuidagi minema saama,” kirjeldas eile olukorda Barcelonas elav Kristel Raesaar.

Tema sõnul oli Barcelonasse jäänud inimestel siiski võimalus oma öö lennujaamas veeta. “Isegi kui raha ei oleks probleem, siis praegusel tipphooajal Barcelonas reede õhtul endale elamist otsima hakata ei ole kaugeltki lihtne,” rääkis ta.

“Inimesed olid nagu palavas trammis üksteise vastu surutud. Kõige halvem oli ikkagi see, et mingit infot ei olnud võimalik saada. Pidevalt anti nagu ka lootust, aga lõpuks olid inimesed ikka 24 tundi lennujaamas, ilma et midagi oleks toimunud,” lisas ta.

Odavlennufirma EasyJeti klientidest pidid The Guardiani andmetel pikemalt Barcelonasse jääma umbes 300 inimest, kuid nende kojutoomiseks saatis lennufirma esimesel võimalusel teele lisalennu.

Reedel lendas Tallinnast väljunud Estonian Airi lennuk Barcelona asemel 350 kilomeetri kaugusel asuvasse Valenciasse ja sealt toodi reisijad bussidega Barcelonasse. Valenciast tagasi Eestisse lendas lennuk aga tühjalt.

“Valencia lennujaam asub Barcelonast 380 kilomeetri kaugusel. Lennuki piloot tohib viibida tööpostil, kuhu arvestatakse ka sihtpunktis viibitud aeg, 12 tundi,” selgitas Estonian Airi turundusassistent Annika Kase. “Lend Tallinnast Barcelonasse kestab 4 tundi. Seega oleks inimeste kokku kogumine ja transport 380 kilomeetri kaugusel asuvasse lennujaama pidanud toimuma vähem kui 3 tunniga. Kuna see ei olnud võimalik, pidimegi lennuki tühjalt tagasi saatma.”

Kommentaar

Annika Kase, Estonian Airi kommertsosakonna turundusassistent

Barcelona lennujaamas tekkinud streik ning lennu tühistamine ei sõltunud mitte kuidagi Estonian Airist. Kõikide lennufirmade lendude tühistamise põhjustas üleüldine kaos Barcelona lennujaamas. Vastavalt Euroopa Liidus ja Eestis kehtivatele seadustele oli tegu force majore olukorraga, kus vastutust ei kandud lennufirmad.

Kui aga rääkida mitte seadusega ette nähtud kohustustest, vaid tegelikkusest, siis vahetame kõigil reisijatel ilma lisatasuta ümber piletid või tagastame neile piletiraha. Otse loomulikult anname endast parima, et reisijad Tallinna saaksid. On reisijaid, kes on saanud piletid järgmistele lendudele ja on neid, kes on otsustanud omal käel leida alternatiivseid võimalusi Tallinna jõudmiseks.

Hetkel ei ole erireisi planeeritud. Kõik, kes leiavad kiiremaid võimalusi Eestisse pääsemiseks, saavad neid kasutada, sest maksame kõigile soovijatele lennu OV 182 (Barcelona-Tallinn) piletiraha tagasi.