“Oleme muutnud ja täiustanud protokolli sõnastust, nii et see sobiks kõigile osapooltele,” ütles abilinnapea Jüri Ratas. “Püüame suve lõpul või sügise algul selle allkirjastada,” lisas Ratas.

Praegu täpsustatakse, kui suur on Tallinnaga piirnevate valdade matmisvajadus, järelepärimised saatis abilinnapea välja eile.

Tallinnale hakati uut kalmistukohta otsima 1980. aastate lõpus. Saku vallavolikogu otsustas 1992. aastal, millisele valla alale võiks uue surnuaia rajada. Möödunud aasta alguses muutis volikogu selle asukohta – uus üldplaneering nägi varem väljapakutud Viljandi maantee ja ringtee vahelisele maa-alale ette puhkeala.

Seega pakuti kalmistu rajamiseks uut kohta, mis on ka Tallinnale lähemal. “Võrreldes eelmisega on see isegi mõistlikum koht, sest sinna on ühistranspordiga lihtsam juurde pääseda,” tunnustas otsust abilinnapea Ratas.

“Mitmel Tallinna lähivallal pole üldse oma kalmistut, uus kalmistu oleks ühine nii pealinnale kui ka selle ümbruse valdadele,” lisas abilinnapea. Ka Saue linn on uue kalmistu rajamise ideed toetanud.

Lisaks on linnal kavas laiendada Liiva kalmistut.

Pealinna matmiskohad on arvutuste kohaselt ammendatud nelja-viie aasta pärast. Tallinnas on praegu kaheksa tegutsevat kalmistut kogupindalaga 300,4 hektarit. Aastas tehakse keskmiselt 4350 matust, sellest 1212 uutele platsidele.