Kui Keskerakonna esimees Savisaar loobub riigikogu liikme kohast linnapea koha kasuks, tuleb tema asendusliikmena riigikogusse Olev Laanjärv.

Ansip loobub kohe kohast

Reformierakonna üks liidritest Andrus Ansip ütles, et läheb täna avaistungile, annab ametivande ja kirjutab seejärel avalduse riigikogu liikme kohast loobumise kohta. “Tahan jätkata Tartu linnapeana ja ilmselt tahab ka Savisaar jätkata Tallinna linnapeana,” märkis Ansip.

Ansip teatas juba valimiskampaania ajal, et tema kandideerimine valimistel on toetuse märk Reformierakonnale.

“Ma propageerin erakonna vaateid. Tartus pole minu valijad küll minu peale solvunud, sest nad teadsid täpselt, mis selle häälega juhtub, kui nad selle mulle annavad,” leidis Ansip.

Eelmistel riigikogu valimistel neli aastat tagasi käitus Ansip samamoodi.

Riigikogu kantselei direktor Heiki Sibul ütles, et esmalt ametivande andnud ja hiljem riigikogu liikme kohast loobunud inimese asemel määrab asendusliikme riigikogu juhatus. “Riigikogu juhatus valitakse aga kohe esimesel istungil,” ütles Sibul.

Ansipi asendusliige on Tartu abilinnapea Laine Jänes. “Tema saab aga võimaluse teha seda sama teisipäeval, mida mina teen esmaspäeval ehk siis anda ametivanne ja kirjutada hiljem loobumise avaldus. Seejärel tuleb meie järgmiseks asendusliikmeks Hugo Trefneri gümnaasiumi endine direktor ja praegune haridusministeeriumi ametnik Helmer Jõgi,” märkis Ansip.

Pakub Jänest linnapeaks

Tartu linnapea ütles, et ka Laine Jänese loobumise põhjuseks on soov juhtida edasi Tartu linna. “Tahame Jänesega koos linna juhtida. Jänes sai alles kuus kuud tagasi Tartu abilinnapeaks, enne oli ta direktriss Vanemuise kontserdimajas, mille ta väga hästi üles töötas,” lausus Ansip.

Ansipil on enda sõnul Jänesega pikemaid plaane. “Jänesest võiks saada esimene Tartu linna naislinnapea. Annan endale aru, et see on mu viimane periood linnapeana,” märkis Ansip.

Tänasel riigikogu istungil osalevad ka Keskerakonna nimekirjas riigikokku valitud Eesti Põlevkivi juhatuse esimees Mati Jostov ja Kihnu vallavanem Mark Soosaar ning Res Publica liige saatejuht Hannes Võrno. Seni pole nad otsustanud, kas loobuvad riigikogu liikme tööst.