Erinevad leerid ja segadused linnavõimuga ei ole Loksal enam mingiks uudiseks. Kuid meetodid võimu jagamise nimel lähevad üha karmimaks ning nüüd kannatavad juba ka tavakodanikud. Töötajatele ei ole võimalik palku maksta, lasteaiad ja koolid ei saa raha toidu ostmiseks. Paraku ei taha keegi tekkinud probleemide eest vastutada. Mõlemad osapooled kinnitavad, et pangakonto lasi blokeerida just vastasleer.

Tüli sai alguse sügisel, mil iga maakond ja linn pidi esitama oma valijamehe. Loksa linnavolikogu paraku ühisele otsusele ei jõudnudki ning volikogu keskerakondlastest liikmed otsustasid kõrvalkabinetis moodustada oma volikogu ning pidada teise istungi. Nii saigi Loksa endale kaks valijameest. Vabariigi valimiskomisjoni otsusega läks linna nimel presidenti valima siiski esialgse volikogu koosseisu esindaja, reformierakondlane Igor Ignahhin. Kuid kuidagi ei suudeta selgusele jõuda, kas Loksa linna peaks edasi juhtima endine linnapea Andres Kaarmann või keskerakondlaste valitud ja praegu võimul olev Helle Lootsmann. Viimast püüti oktoobris koguni politsei kaasabil kabinetti ja positsiooni loovutama sundida, kuid siiani istub linnapea kabinetis siiski Lootsmann.

Sama lugu on ka volikogu esimeestega. Võrdselt arvavad õigusi omavat nii endine esimees Oleg Gogin kui ka keskerakondlaste valitud Rein Heina.

Pangaarved sulges teine osapool

Loksa linnavalitsus teatas samal päeval, kui Ühispank nende palgaarve sulges, et „pank on blokeeringu teinud Loksa linnavolikogu liikme Oleg Gogini ja Reformierakonda kuuluva Saue linna kodaniku Eldar Toonverki poolt allkirjastatud ja pangale esitatud õigustühiste dokumentidega”. Toonverk ise rääkis aga Päevaleht Online’ile, et avaldusele kirjutasid alla hoopis Rein Heina ja vallasekretär.

Helle Lootsmann kirjeldas Päevaleht Online’ile juhtunut nii, et Toonverk ja Gogin läksid panka mittekehtiva otsusega muuta konto kasutajaõigused Toonverki nimele. Seda pank ka tegi. Hiljem, kui linnavalitsus pangalt aru päris, otsustas pank konto üldse blokeerida. Seda ajani, mil selgub, kellel tegelikult on õigus kontrollida linna rahaasju.

Kui Lootsmann nimetab Gogini ja Toonverki käsutuses olevaid dokumente ebaseaduslikeks, siis Toonverk kinnitab, et Tallinna ringkonnakohtu määrusega on Kaarmann siiski kinnitatud Loksa linnapeaks ja seda juba 19. detsembri otsusega. “Mina olen hetkel linnapea asendaja,” seletas Toonverk ja lisas, et kohtuotsus edasikaebamisele ei kuulu ning Helle Lootsmann kui Kuusalu valla kodanik, on ebaseaduslikult hõivanud linnapea ruumid.

Lahendust ei paista

Lootsmanni sõnul püüdsid nad tekkinud segadust lahendada andes koos Kaarmanniga allkirjad kui tavakodanikud. „Volitame kolmandat isikut, pank kohe lubab blonkeeringu maha võtta,” selgitas Lootsmann. Paraku jäi see ettepanek Andres Kaarmanni nõusolekuta. Kolmandaks isikuks oleks Lootsmann valinud linnavalitsuse pearaamatupidaja, kes olevat kindel inimene ja neutraalne. Kaarmann võttis aega järelemõtlemiseks ning praegu suhtlevad omavahel mõlema osapoole juristid.

Kõrvalt abi loota ei ole

Loksa linn andis juhtumi menetlemiseks ka Tallinna halduskohtule, kuid kohus otsustas, et juhtum on eraõiguslikku laadi ning jättis taotluse rahuldamata. Ka politsei on seisukohal, et tegu on haldusõigusi puudutavate küsimustega.

Toonverk viis kõik dokumendid ja materjalid ka riigikogule arutamiseks.