Volikogu istung algas kell 8.30 ning ühe päevakorrapunktina peatati kahe keskerakondlasest saadiku, Vladimir Grilli ja Evald Stranbergi volitused. Selle peale tõusid ülejäänud Keskerakonna liikmed püsti ning väljusid saalist, olles enne ette näidanud juba kell 7.42 Harju maasekretärilt saabunud faksi, mis väitis, et sel kellaajal veel tegelikult toimumata istungi otsus oli õigustühine. Nimelt peab valimiskomisjoni koosolekul alati kohal olema kas esimees või aseesimees, vastasel korral ei ole komisjon otsustusvõimeline


Tegelikult esitas Vladimir Grill varem ka ise avalduse volikogust lahkumiseks, kuid palus hiljuti antud taotlus siiski tühistada.


Keskerakonna liikmed kuulutasid otsuse ebaseaduslikuks ning sammusid teise tuppa, alustades seal iseseisvalt volikogu istungi pidamist, toetudes päevakorras ettenähtud punktidele. Nii umbusaldati praegust Loksa linnapead Andres Kaarmanni ning valiti uus linnapea, kelleks sai praeguse Harju maavanema Värner Lootsmanni abikaasa, keskerakondlasest Helle Lootsmann. Volikogu esimeheks määrati Rein Heina.

Samal ajal käis volikogu istung edasi siiski ka esialgses ruumis Reformierakonna, SDE ning Isamaa ja Res Publica Liidu liikmetega, kes järgisid samuti kõiki päevakorrapunkte. Ühtlasi valiti ära ka valijamees presidendi valimiskogusse, kelleks sai reformierakondlane Igor Ignahhin.

Nii tekkiski olukord, kus linnal oli kaks volikogu ja kaks istungit. Sekretär protokollis mõlemaid istungeid ning ametnike sõnul on nad valmis tegelema mõlema volikoguga.

Helle Lootsmann siiski isiklikku kabinetti veel ei saanud, kuna praegune linnapea Kaarmann on haigulehel ning töösuhte lõpetamine ei ole võimalik ka siis, kui umbusaldamine oleks seaduslik.

Loksa linnavolikogu esimehe Oleg Gogini sõnul jääb tema koos Kaarmanniga endiselt ametisse, kuna hetkel pole ühtegi volikogu otsust, mis muud kinnitaks. “Selleks on vaja otsust, kus muudatus on kinnitatud minu allkirjaga,” sõnas Gogin. “See on praegu hea näide, kuidas Keskerakond tegutseb. Kui ei saa seaduslikult umbusaldada, siis ma kutsun inimesed keldrisse ja hakkan teisi viise otsima.”


Loksa linnavolikogu liikme, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Sander Piibemanni sõnul on Loksa linna valimiskomisjoni otsuste vaidlustamine mõistetav, kuid omavoliline linnaametnike valimine oli selgelt ebaseaduslik.

„Keskerakonna tänane tegevus Loksa linnavolikogu istungilt lahkudes ja kõrvalruumi oma koosolekut pidama minnes oli selgelt ebaseaduslik tegevus, ebaseaduslikult valiti seal ka keskerakondlik linnapea ja volikogu esimees. Volikogu esimehe valimisel eksiti lisaks veel ka Loksa linna põhimääruse vastu,” sõnas Piibemann.