Möödunud pühapäeval kukkus Indoneesias merre lennuk, mille kõik 162 reisijat hukkusid. Lennuk kuulus lennufirmale AirAsia, mis tegutseb Malaisia lipuvärvide all. See oli 2014. aastal juba kolmas suur Malaisia lennukompaniidega seotud lennuõnnetus: märtsis kadus salapärasel kombel Malaysia Airlinesile kuuluv lennuk, mille pardal oli 239 inimest, ja juulis tulistati Ukraina kohal alla sama lennufirma lennuk, mille pardal oli 298 inimest. Kolmes õnnetuses hukkus kokku 705 inimest. See paneb tahes-tahtmata kahtlustama, et ehk on kõige ohutuma transpordiliigi reegleid ärikaalutlustel liiga palju painutatud. Nädala keskel viitas sellele ka lennundusekspert Rein Porro.

Putini päevik

Kui läänes alles õndsast jõuluuimast ärgati, toimetas Venemaa president Vladimir Putin täie hooga. Eelmise nädala lõpus avaldas Putin arvamust, et Venemaal tuleks võidelda ladina tähestiku pealetungiga. Venemaa Liberaademokraatliku Partei esimehe, Putini prooviklouni Vladimir Žirinovski arvates tuleks võõrsõnade kasutamine sootuks keelata.

Pühapäeval tuli ilmsiks, et Venemaa tahaks Ukrainale müüa kivisütt, mis on pärit Ukrainalt varastatud Donbassi kaevandustest. Teisipäeval mõistis Moskva Zamoskvoretski kohus Vene opositsionäärile Aleksei Navalnõile 3,5-aastase tingimisi vangistuse, millest märkimisväärsem on see, et tema vend Oleg pandi sama protsessi käigus 3,5 aastaks trellide taha.

Kõik need sammud, eriti kaks viimast, ilmestavad hästi Putini režiimi cosa-nostralikku olemust. Maffia capo (ninamees) tähistas kolmapäeval oma võimutäiuse 15. aastapäeva.

Tragöödia Lääne-Virumaal

Reede hommikul hukkus Lääne-Virumaal Laekvere vallas majapõlengus 33-aastane naine ning tema kahe- ja viieaastane poeg. Lastest vanimal, üheksa-aastasel poisil õnnestus põlengust eluga pääseda. Esialgsete andmete kohaselt sai tuli alguse järelevalveta küünlast. Alati tasub kontrollida suitsuanduri töökindlust ning olla lahtise tule ja koduelektroonikaga ettevaatlik.