Maksu-ja tolliametist eelmisel nädalal varastatud arvutid sisaldasid informatsiooni 20 ettevõtet puudutava tolli järelevalve toimingute kohta kohta.

Arvutites olev informatsioon oli küll dubleeritud, kuid varaste saagiks langenud andmed sisaldasid muuhulgas äriregistri andmeid, aastakäibeid, tollile deklareeritavad andmeid jms. Maksu-ja tolliamet siiski info jõudmist mustale ei karda. “Kuigi uuritakse kõiki versioone, hindame vähetõenäoliseks kahtlust nö info müügi kohta, kuna arvutid ei sisaldanud andmebaase, vaid infot 20 ettevõtet puudutavate tolli järelevalve toimingute kohta. Suure tõenäosusega oli tegemist vargusega varalise kasu saamise eesmärgil s.o siis varastatu müümise eesmärk,” sõnas maksu-ja tolliameti pressiesindaja Liis Plakk.

Tolli järelevalve uuringuid ja menetlusi vargus siiski ei takistanud, kuna oluline informatsioon on dubleeritud kujul alles.

Küsimusele, kas keegi võis varastatud andmetest ka kasu saada, loodab maksu-ja tolliamet vastuse saada kriminaalasjas läbiviidava eeluurimise käigus. Distsiplinaarmenetlust on alustanud ka MTA sisekontrolli osakond. 

28. septembril murti sisse maksu-ja tolliameti tööruumidesse ning varastati teiste asjade hulgas ka kaks olulist informatsiooni sisaldanud arvutit, mis maksu-ja tolliameti teatel andmebaase ei sisaldanud.