Kreeka Korvpalliföderatsioon teatas reede õhtul, et Saloniki Arise mängijad Martin Müürsepp ja Dinos Angelidis on kasutanud keelatud ainet efedriini ja saavad vähemalt kolmekuise võistluskeelu.

Martin Müürsepaga Eesti Päevaleht eile ühendust ei saanud, kuid tema Dallase-päevade suur sõber kettaheitja Aleksander Tammert teadis: efedriini sisaldas preparaat Metabolife.

"Metabolife annab energiat ja ajab kaalu natuke alla," rääkis Tammert, kellele Müürsepp oli asjast reedel teatanud.

"Muidugi oli Martinist veidi rumal kasutada vahendit, mille puhtuses ta lõplikult veendunud polnud. Teisalt pole Metabolife NBA-s keelatud. Saloniki klubi arstid pidanuks Martinit varem ise kontrollima."

"Täiendavate energiaallikateta tänane sportlane ei pääse," lisas kettaheitja, kes oli laupäeval Eesti rekordi püstitanud. "Kasutan selliseid vahendeid ka ise, kuid efedriini ja kofeiini püüan hoolikalt vältida."

Martin Müürsepp on Eesti Päevalehele rääkinud, et aprilli teisel poolel kimbutasid teda tervisehädad. Veerandfinaalis Ateena AEK-ga häiris palavik, seejärel tegi valu selg. Ta on korduvalt kurtnud külma kodusaali üle ning ütles enne poolfinaali, et paljud mehed on tõbised.

Spordiarst Rein Jalaku sõnutsi kuulub efedriin psühhostimulantide gruppi ning aktiviseerib närvisüsteemi (kontsentreerumisvõime, motivatsioon), hingamist (sagedus, maht), südametööd (vererõhk, pulsisagedus) ja vereringet.

"Aga ma kinnitan, et nõrgatoimeline efedriin on dopinguloos läbitud etapp," rääkis Jalak.

Müürsepa klubi ei pidanud alaliidu otsust miskiks ning saatis mehed laupäeval väljakule pronksimatshi teiseks mänguks PAOK-i vastu. Aris võitis 75:64 ja viigistas üldseisu. 35 minutit mänginud Müürsepp viskas 15 punkti ja võttis 7 lauapalli. PAOK esitas protesti.

Arise esindajad põhjendasid Müürsepa ja Angelidise mänguprotokolli kandmist mitmeti.

Esiteks märgiti, et dopingu kasutamisest teatas korvpalliföderatsioon, meistrivõistlusi korraldab aga liiga, kellelt polevat tulnud diskvalifitseerimisteadet.

Teiseks jõudnud otsus klubini vähem kui 24 tundi enne laupäevase kohtumise algust. Aris riskis, sest tänu kahe mängujuhi vigastusele olid read niigi hõrenenud.

Kreeka korvpalliajakirjaniku Giorgos Zahariadise sõnul andis Aris üleeile pressikonverentsi, kus kinnitati, et ühelegi mängijale pole antud keelatud aineid. "Ent lisati, et kui Müürsepp ja Angelidis tõepoolest tarvitasid efedriini, karistab klubi neid ka ise," ütles Zahariadis.

Vahelejäänud pallureid testiti 2. mail, pärast otsustavat poolfinaalmängu Pireuse Olympiakosega, mille Aris kaotas 62:76. Müürsepa ja Angelidise uriinist leiti täpselt ühesuguseid aineid.

Efedriin võttis medali Kulakovalt

Spordiajaloos on efedriin põhjustanud suuri skandaale - pärast dopingukontrolli võeti medal ka USA ujujalt Rick DeMontilt ja NSV Liidu suusatajalt Galina Kulakovalt.

1972. aasta olümpiamängudel Münchenis võttis 16-aastane DeMont vastu kulla, mis talt kolm päeva hiljem tagasi nõuti. Selgus, et noorim võitja oli juba kümme aastat tarvitanud astmaatiliste hingamishäirete raviks efedriini sisaldavat preparaati.

Neli aastat hiljem Inns-brucki talimängudel võttis dopingukontroll kõigi aegade ühelt kuulsaimalt suusatajalt Kulakovalt 5 km pronksi ja andis selle teisele venelannale Nina Baldõt-shevale. Kuulnud, et efedriini sisaldanud näiliselt süütu nohurohi, teatas Baldõtsheva kohe, et annab medali omanikule tagasi. Suusajuhid aga lubasid Kulakova järgmisteks distantsideks rajale ja too võitis kaks medalit.

Viimaseid kuumi efedriiniskandaale sündis pärast 1997. aasta kergejõustiku MMi Ateenas, kui vahele võeti Ukraina kuulitõukaja Aleksandr Bagatsh.

Kullamees oli tarvitanud jõudu kosutavat ja taastumist kiirendavat preparaati, milles efedriin sisaldus karbikaanele märgitud hiinapärase nime Ma Huang all.

Gunnar Press

EESTI TÄHTSAIMAD DOPINGUSKANDAALID:

1985 - kettaheitja Elju Kubi, kelle dopingutarvitust NSV Liit maailma eest varjas

1990 - pikamaajooksja Sirje Eichelmann, andis positiivse proovi Los Angelese maratonil

1997 - tõkkejooksja Tiia Eeskivi jäi vahele Norras

Kõik kolm olid pruukinud anaboolseid steroide.