Spordimeditsiini sihtasutus kolis tervisekontrollikeskuse uutesse ruumidesse Tondi 88, kus on varasemast avaramad tingimused noorsportlaste nõustamiseks.

Kui täiskasvanule maksab terviseuuring olenevalt selle mahukusest 1040–2250 krooni, siis 7–19-aastaste noorsportlaste kontrolli toetab haigekassa ja selle eest küsitakse 50 krooni. Linna toetatavates spordiklubides treenivale 1250 noorele on spordiarsti läbivaatus tasuta.

Eile lõunal tegi spordiarsti kabinetis, hapnikumask peas, koormustesti Jaak Mae suusakooli õpilane Anna (15). Viis korda nädalas treeniv neiu tegi sellist katset esimest korda, sest alustas hiljuti pärast mitmeaastast vahet taas aktiivset sporditegemist.

“Seitse-kaheksa palli,” ütles spordiarst Virve Vask, hinnates kümnepallisüsteemis Anna koormust füüsiliselt kõige raskemal hetkel. Tempokat mäkkesuusatamist imiteerinud kaldpinnal katkestas kõnni valu teinud jalg, mida õde Triinu Lepik asus kohe uurima.

Kuigi Spordimeditsiini Sihtasutus alustas noorsportlaste kontrollimist aastal 1997, on teenus vähe tuntud. Linna spordiklubide ja -koolide juures treenib 28 000 noort, kellest veidi üle tuhande käis mullu keskuses tervisekontrollis.

Tavapärase kontrolli käigus tehakse noorele sportlasele hingamisuuring, koormustest kas jooksulindil või veloergomeetril, EKG enne ja pärast pingutust ning vereanalüüsid. Vajaduse korral selgitatakse maksimaalne hapnikutarbimise võime.

Vanusepiiri ei ole

Sihtasutuse juhatuse liikme Mihkel Mardna sõnul on Eestis sportlasi 80 000 ning pole reaalne, et Tallinna ja Tartu spordiuuringute keskus suudaksid kõigi tervist kontrollida. Nii on seatud soovituslik piir: noored käivad perearstil, üle kuue tunni nädalas treenivaid sportlasi oodatakse spordiarsti vastuvõtule.

“Vanusepiiri ei saa panna, sest uisutajatel ja iluvõimlejatel on suured koormused juba varases eas,” selgitas Mardna.

Möödunud aastal uuris keskus noorte jalgpallurite tervist. Mardna sõnul selgus ligi 600 vutimängija näitajate läbivaatusest, et 60 protsendil jalgpalluritest oli mõni väiksem terviserike, nagu krooniline nohu, kaasasündinud jäsemete deformatsioon, kerge kuulmis- või nägemislangus.

Igal kümnendal noorel vutimängijal avastati aga tõsine terviserike, näiteks kaasasündinud südamerike või tõsine bronhiaalastma.

Kommentaar

Anneli Karp,

hokiklubi Purikad mänedžer

Oleme sellise tervisekontrolli võimalusega loomulikult väga rahul ja ka meil treenivate noorte vanemad on rahul, sest see tuleb tasuta kätte. Nooremad meie klubis treenivad hokimängijad on kolmeaastased, nemad muidugi veel ei vaja spordiarsti. Tervisekontrollis käivad need meistrivõistluste sarjas osalejad, kellest nooremad on sündinud 2000. aastal. Kontrolli on vaja, sest lapsed on natuke nõrgad ega talu väga suurt treeningu-koormust. Siin rahustatakse ka ülinõudlikud vanemad maha. Muidu nad võib-olla nõuaksid, et laps treeniks iga päev.